Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

A murit cu un sfert de oră înainte de pace! ”Supa e gata, dar e fierbinte. O servim după...” L-au împușcat!

Pe 11.11.1918, la ora 11, puterile Antantei și Imperiul German semnează Tratatul de Armistițiu de la Compiegne, punând capăt Primului Război Mondial. Cu 15 minute înainte, francezul Augustin Trebuchon, bucătar, a fost ultimul soldat ucis. L-au găsit cu un bilet: ”Apel pentru 11.30, la masă!”

Placa memorială postată în amintirea lui Henry Gunther, soldatul american considerat a fi ultima victimă din Primul Război Mondial

Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11, mareșalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și secretarul de stat Matthias Erzberger, din partea Imperiului German, semnează, în Pădurea de la Compiegne, Tratatul de armistițiu ce pune capăt Primului Război Mondial, conflagrație pornită la drum cu patru ani înainte și care a costat 20 de milioane de vieți și alte 20 de milioane de răniți. Este o zi istorică și, cu toate că pe front se discuta despre iminența semnării unui acord de încetare a focului, trupele beligerante aveau să se dueleze până cu câteva clipe înainte de ora 11.00!

Unitățile de artilerie aliate au continuat să tragă asupra țintelor germane, pentru ca acesta să nu se poată retrage cu o cantitate mare de muniție. Au apărut, astfel, numai în ultima zi de război, 11 noiembrie, 2.738 de morți. Bateria a 4-a de rază lungă a Marinei SUA a continuat să execute foc asupra pozițiilor nemțești, cu tunurile de 14 inch. Ultima salvă s-a tras la 10.57, în zona Verdunului, extrem de clar. Traiectoria proiectilelor a fost calculată la perfecție, pentru a ajunge în spatele liniei frontului german.

Augustin Trebuchon este francez. La bază, se înrolase ca furier, dar, pentru că se ”lipise” de cei care găteau, era pe jumătate bucătar. Rănit de două ori pe front, ajunsese, la 40 de ani, să refuze lăsarea la vatră, așa că era un tip extrem de respectat de către cei din tranșee. La 10.30 ceața continua să persiste. Bucătarii terminaseră supa, dar aceasta era prea fierbinte. Se știa că Armistițiul urmează să fie semnat, așa că Trebuchon a fost trimis către camarzii săi cu mesajul: ”Apel pentru 11.30, la masă!” A fost împușcat la 10.45. ”O gaură roșie pe partea dreaptă”, avea să scrie Arthur Rimbaud. Ultimul soldat francez mort în Primul Război Mondial. Repauzează în Cimitirul Vrigne - Meuse.

A murit cu un sfert de oră înainte de pace! ”Supa e gata, dar e fierbinte. O servim după...” L-au împușcat!

Crucea lui Trebuchon prezintă o eroare: data corectă a morții sale este 11.11.1918

George Edwin Ellison avea tot 40 de ani. Cerceta poziția trupelor germane de la marginea orașului belgian Mons. A fost ucis la 09.30, cu 90 de minute înainte de semnarea păcii. Ultimul soldat britanic mort în Primul Război Mondial. Odihnește în Cimitirul Militar Sf. Symphorien din Mons.

Poți crede asta? Primul și ultimul soldat morți în Primul Război Mondial odihnesc la șase metri unul de celălalt!!!

George Lawrence Price avea doar 26 de ani. Soldat canadian. Batalionul 28 din care făcea parte primește mesajul că ostilitățile vor înceta la ora 11.00. Din proprie inițiativă, pentru a verifica pozițiile germane, Prince, camaradul său, Art Goodmurphy, și încă trei colegi, merg să cerceteze. Într-adevăr, peste cealaltă parte a canalului, prin case, nemții sunt ascunși. Oamenii orașului îi avertizează de pozițiile acestora, dar Price este luat la țintă de un lunetist german și ucis la 10.58, cu două minute înainte de 11.00 din 11.11. Nord de Mons. Odihnește în Cimitirul Havre Old. Un monument și o placă memorială amintesc de jertfa sa.

Henry Gunther este recunoscut drept ultimul soldat ucis în acțiunile Primului Război Mondial. Americanul de 23 de ani își încărcat arma când a fost lovit de două gloanțe germane, cu 60 de secunde înainte de ora 11.00! Nemții, care aflaseră de armistițiu, au rămas uimiți când au văzut că Gunther se pregătea să tragă, așa că au ripostat. Odihnește într-un cimitir din Baltimore, rămășițele sale fiind aduse aici în 1923.

Conform istoricilor militari, actele ar fi fost semnate de la 5 dimineața. Dar, pentru că s-a așteptat sosirea orei 11 din cea de-a 11-a zi a lunii a 11-a, alți 11.000 de oameni au fost răniți în aceste șase ore, 2.738 decedând.

Eroul colonel Gheorghe Poenaru-Bordea a murit, la datorie, pe 15 august 1916, chiar în seara zilei în care România intrase în Primul Război Mondial. A pierit pentru ca hotarul cu Transilvania să dispară. Primul soldat român căzut la datorie în drumul spre Marea Unire din 1918. Cât despre ultimul soldat român decedat pe frontul Primului Război Mondial, este greu de precizat cine a fost acesta.

Poenaru-Bordea. El este primul erou român mort pentru Marea Unire. Când treci pe la Fundata, aprinde-i și tu o lumânare!

Recomandari