Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Regele MIHAI s-a iubit, nouă ani, cu o superbă actriță italiană, Mariella Lotti, partenera de film a lui Jean Gabin. ”Când a aflat că Mihai se ia cu Ana, a vrut să se călugărească!”

Din 1939 și până cu câteva luni înainte să se căsătorească cu Ana, Regele Mihai I al României a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o actriță italiană, faimoasă în epoca sa, Mariella Lotti. ”Mihai o lua de la hotelul din București, o plimba cu mașina, ea era topită”. A jucat în faimoasa peliculă românească interbelică ”Escadrila Albă”. Când a aflat că Regele urmează să se căsătorească cu Ana, Mariella a vrut să se retragă la o mănăstire

Din 1939 și până cu câteva luni înainte să se căsătorească cu Ana, Regele Mihai I al României a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o actriță italiană, faimoasă în epoca sa, Mariella Lotti. ”Mihai o lua de la hotelul din București, o plimba cu mașina, ea era topită”. A jucat în faimoasa peliculă românească interbelică ”Escadrila Albă”. Când a aflat că Regele urmează să se căsătorească cu Ana, Mariella a vrut să se retragă la o mănăstire

Cu puțină vreme înainte de a împlini 18 ani, Regele Mihai I participă, la Teatrul Național, la o recepție oferită de Ambasada Italiei, unde se joacă și o piesă de teatru. Printre protagoniste, o actriță superbă, de 18 ani (născută, ca și Majestatea Sa, în 1921), Mariella Lotti. Mihai I simte câțiva fluturi în stomac. Peste numai câteva zile, pe 25 octombrie, când devine major, dă o mică petrecere, la care participă și actrița. De aici avea să pornească o poveste de dragoste ce dura aproape nouă ani de zile!

Anna Maria Pianetti, pe numele real, se trăgea din Lombardia, din Busto Arsizio. Își luase numele de scenă Mariella Lotti. Debutase de tânără, în 1938 juca, deja, în ”Jeanne Dore”. Apoi prinsese un rol mare în ”I mariti”, devenise una dintre ”pupilele” dictatorului Mussolini.

Idila dintre Mariella și Mihai s-a aprins repede. Actrița s-a mutat la ”Athene Palace”, în buricul Bucureștilor. Aici venea Regele și o lua cu mașina, dis de dimineață. ”Făceau lungi plimbări, ea era topită”, spuneau apropiații. Două luni același ”protocol”. Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial le mai taie din aripi. Dar ea este extrem de îndrăgostită. În 1943, regizorul de teatru Ion Sava are ideea de a face un film despre ”Escadrila Albă”, celebra formațiune de aviatoare românce ce luptă, cu aparate santiare, pe front. Mariella primește rolul principal în coproducția româno-italiană, devenind Elena Mușat, o elevă la școala de pilotaj. Joacă alături de Lucia Sturza Bulandra și de Nadia Herescu, cea care avea să devină domna Nadia Gray, mama vitregă a Lindei Gray, celebra Sue Ellen din și mai celebrul ”Dallas”. Filmările au loc în Italia, dar și la București ori Timișul de Jos, prilej pentru actriță de a reveni lângă Regele MIhai I.

A jucat în ”Escadrila Albă” alături de Lucia Sturza Bulandra

Dar el se înstrăinează, presat, pesemne, și de problemele războiului. După terminarea filmărilor la ”Escadrilă”, Lotti (ajunsă la 18 pelicule) se reîntoarce la Roma. Continuă să-i scrie Majestății Sale. ”Franche Dimanche” punctează, în edițiunea sa din 18 aprilie 1948, că Mariella o ia razna, pur și simplu. ”Ea îi scria, zilnic, epistole întregi. El, din contră, nu-i răspundea deloc!” În primăvara lui 1944 face rost de un pașaport românesc, doar pentru a mai fi alături de Mihai, câteva clipe. Însă al Doilea Război Mondial mușcă din Europa, întâlnirea nu mai are loc!

Se închide în casă, nu mai vrea să audă de nimic. Producătorii italieni știu că au o mină de aur ce trebuie exploatată. Îi propun tot felul de contracte avantajoase. Le refuză! Suferă! Între 1945 și 1947, pentru a mai uita de Mihai, joacă în vreo 10 filme, dar nu are forța din tinerețe.

În noiembrie 1947 Majestatea Sa se cunoaște cu Ana, viitoarea soție. Anunțul căsniciei e făcut în primăvara lui 1948. ”Franche Dimanche” notează: ”Abandonată de Mihai de România, actrița Mariella Lotti se retrage la Mănăstirea Llarri, urmând a se călugări. Mai mult, se pare că maica stareță de aici și-a dat binecuvântarea”. Actrița își anunță familia și prietenii despre decizie. Mihai e avertizat imediat, dar nu are timp de așa ceva, e presat să abdice. Totuși, îi scrie superbei femei să nu se grăbească, să aștepte puțin limpezirea lucrurilor. Ea vede în asta o posibilă împăcare. Brusc, se face senin. Acceptă contracte ”adevărate”, turnează ”Arrivederci papa”, un muzical. E momentul în care află, din ziare, că Mihai își va uni destinele cu Ana de Bourbon-Parma. Gata, la mănăstire! 1948 este un an extrem de greu pentru ea. Se vorbește și despre sinucidere. Din fericire, își revine și, în 1950, o găsim alături de marele Jean Gabin ori Antonella Lualdi în ”E piu facile que un cammello”.

Pe afiș, alături de uriașul Jean Gabin

Dar e clar că ceva doare, ceva nu mai este ca înainte. Mariella continuă să joace încă...doi ani, apoi, brusc, în 1952, la doar 31 de primăveri, deși avea toată cariera înainte, decide să se retragă din fața camerelor de luat vederi. Scurt, fără explicații prea multe. Din acel moment dispare și din viața publică.

Regele Mihai I se căsătorește cu Ana în 1948, în exil, la Atena, pe 10 iunie. Mariella Lotti se retrage, definitiv, la Paris, unde decedează pe 18 decembrie 2004. Va lăsa cu limbă de moarte să fie îngropată în Lombardia natală...

Surse: ”Filmat în România”, wikipedia. Credit foto: libertatea

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro