Antena Căutare

12 februarie 1809: S-a nascut presedintele american Abraham Lincoln, cel care a abolit sclavia in SUA

Pe 12 februarie 1809 s-a nascut Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea presedinte american si primul presedinte republican. De numele sau se leaga eliberarea din sclavie a populatiei de culoare in timpul Razboiului de Secesiune (1861-1865), razboi care a fost provocat chiar de aceasta disputa.

Abraham Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei si a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major in cristalizarea eforturilor Uniunii in cadrul Razboiului Civil American prin selectionarea generalilor si aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selectionarea oficialilor superiori civili ai Nordului.

Astfel a pronuntat, pe 1 ianuarie 1863 Proclamatia emanciparii. A supervizat eforturile diplomatiei americane, a patronat politic actiunile Partidului Republican, a informat opinia publica prin mesaje si cuvantari, asa cum a fost faimoasa “Cuvantare de la Gettysburg”, a initiat, formulat si condus planuri sociale esentiale, asa cum ar fi abolirea sclaviei si Reconstructia Uniunii.

Abraham Lincoln a fost impuscat la terminarea Razboiului Civil, pe 14 aprilie 1865, de actorul John Wilkes Booth, un fanatic sustinator al sclaviei. Va muri in ziua urmatoare din cauza ranilor la cap.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 12 februarie:

Articolul continuă după reclamă

1804 – A incetat din viata filosoful german Immanuel Kant, unul din cei mai mari ganditori din perioada iluminismului in Germania. Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enorma influenta asupra dezvoltarii filozofiei in timpurile moderne. In special Fichte, Schelling si Hegel si-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la mostenirea lui Kant. Cei mai multi scriitori si artisti din vremea lui au fost influentati de ideile sale in domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputand fi intelese fara referinta la conceptiile filozofice ale lui Kant.

1809 – S-a nascut celebrul naturalist britanic Charles Darwin, fondatorul teoriei referitoare la evolutia speciilor teoria evolutionista. A observat ca toate speciile de forme de viata au evoluat de-a lungul timpului din anumiti stramosi comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selectie naturala”, toate acestea fiind publicate in cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).

1856 - Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de Externe al Frantei, Alexandre Walewski, in care pleda pentru constituirea unui stat national romanesc independent sub garantia celor sapte mari puteri.

1862 – S-a nascut dramaturgul Alexandru Davila, fiul medicului Carol Davila. Capodopera lui este drama istorica in versuri „Vlaicu Voda” (1902) capitol dintr-o proiectata trilogie, „Mirciada”, una dintre operele de baza ale repertoriului dramatic romanesc.

1864 - Parlamentul voteaza proiectul de lege pentru organizarea puterii armate in Romania.

1892 - Pentru prima oara in istoria tehnicii, o inventie - aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumita cinematograf.

1901 – S-a nascut regizorul Jean Georgescu. Este autorul primelor filme de mare succes in cinematografia romaneasca: “O noapte furtunoasa” (1943) si “Visul unei nopti de iarna” (1946).

1912 - Abdicarea imparatului chinez Pu Yi. Astfel a luat sfarsit dinastia Qing in China.

1919 - Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata romana sa inainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

1924 - La New York are loc premiera lucrarii simfonice Rapsodia albastra” de George Gershwin.

1996 - Yasser Arafat a depus juramantul in calitate de prim presedinte ales (20 ianuarie 1996) al Autoritatii Nationale Palestiniene.

1999 - Presedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost gasit nevinovat in procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

2000 - A avut loc, la Bucuresti, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul sefilor de state si de guverne, la finele careia a fost semnata Carta relatiilor de buna vecinatate, stabilitate, securitate si cooperare in Europa de Sud-Est

2002 - La tribunalul de la Haga, a inceput procesul fostului presedinte al Iugoslaviei Slobodan Milosevici. Acesta va muri in 2006 inainte de terminarea procesului.

Atentie, “Epidemie de Iubire” la Cinema Patria! Vama stie de ce...... 13 februarie 1880: S-a nascut sociologul Dimitrie Gusti, creatorul Muzeului Satului din Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x