Antena Căutare

Cine e Florentina Iușco, atleta română suspendată pentru dopaj înainte de startul Olimpiadei de la Paris. Ce performanțe a obținut

Florentina Iușco nu va concura la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a fost suspendată pentru dopaj. La 28 de ani, atleta româncă are o carieră impresionantă. Iată ce performanțe a obținut.

Galerie
Florentina Iușco nu va concura la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a fost suspendată pentru dopaj. La 28 de ani, atleta româncă are o carieră impresionantă. Iată ce performanțe a obținut. | Profimediaimages.ro

Atleta Florentina Iuşco nu va putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat, parţial, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă.

Florentina Iuşco, care urma să evolueze la Paris la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA, într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut.

Citește și: Care este alegerea FRF în privința noului selecționer al Naționalei. Răzvan Burleanu a fost categoric: „Nu vom accepta ca...”

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a sancţionat-o însă cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate, pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate acestea, după ce WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Iuşco a eşuat în demonstrarea standardului necesar pentru a i se acorda statutul de ''nevinovat sau neglijenţă semnificativă'', şi i-a impus o suspendare de 2 ani, începând cu 1 februarie 2024.

Cine este Florentina Iușco, atleta română suspendată pentru dopaj înainte de startul Olimpiadei de la Paris. Ce performanțe a obținut

Florentina Iuțco s-a născut la 8 aprilie 1996 în Deva. Ea este înscrisă la clubul sportiv Cetate Deva și este antrenată în prezent de Nicolae Alexe.

În 2015, la Campionatele Europene de la Praga, ea a câștigat medalia de bronz în proba de săritură în lungime, cu un rezultat de 6,79 metri, stabilind un nou record european în competiția de tineret.

La scurt timp după ce s-a căsătorit și a dat naștere, Florentina Iușco s-a apucat un alt sport, bobsleigh. În 2018, alături de Andreea Grecu, ea a devenit campioană mondială campioană mondială în competiția de tineret.

În 2019 a obținut cele mai bune rezultate la săritura în lungime, sărind 6,87 metri la Campionatul Internațional de la Cluj. Apoi, la Campionatul Național de la Pitești, anul trecut, a sărit 6,92 metri, cea mai cea mai bună performanță din carieră.

Citește și: Mesajul lui Edward Iordănescu după ce FRF a anunțat oficial că nu va mai fi selecționerul Naționalei: „Nu am venit pentru bani”

Ce performanțe a obținut Florentina Iușco în întreaga carieră

În anul 2013, Florentina Iușco a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Atletism Juniori II de la Donețk la proba de săritură în lungime și triplusalt. Apoi s-a clasat pe locul 4 la Europenele de Juniori de la Rieti la proba de triplusalt.

La Campionatele Europene în sală din 2015 de la Praga a obținut medalia de bronz la proba de săritură în lungime. Cu o săritură de 6,79 m a stabilit un nou record european de junioare. În luna iulie a obținut medalia de aur în proba de lungime și medalia de bronz în proba de triplusalt la Campionatele Europene de Juniori de la Eskilstuna.

După ce a devenit mamă, Florentina Iușco a revenit în sport la bob. Cu pilotul Andreea Grecu a devenit campioană mondială de tineret din anul 2018. În același an a participat la Campionatele Europene de la Berlin la proba de săritură în lungime unde nu a putut trece de calificări. În anul 2019 s-a clasat pe locul 8 la Campionatele Europene de Atletism în sală de la Glasgow cu o săritură de 6,49 m.

În 12 mai 2019 și-a îndeplinit baremul pentru Campionatul Mondial de la Doha cu o săritură de 6,75 m, stabilind un nou record personal. O lună mai târziu a reușit o săritură de 6,87 m la Campionatele Internaționale ale României, îndeplinind baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokio. La Universiada de la Napoli românca a obținut medalia de bronz. Apoi a câștigat primul ei titlu național cu o săritură de 6,92 m.

În anul 2021 s-a clasat pe locul 8 la Campionatele Europene în sală de la Toruń. La Jocurile Olimpice de la Tokio a obținut locul 20, conform Wikipedia.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Care este alegerea FRF în privința noului selecționer al Naționalei. Răzvan Burleanu a fost categoric: „Nu vom accepta c... Gică Popescu și-a îndemnat fiul să se retragă. Ce mesaj i-a transmis Gică Hagi: „Fiul tău e...”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală Sambata, 07.09.2024, 22:45
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x