Antena Căutare

5 ianuarie 1859: Adunarea Electiva a Moldovei l-a ales in unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza

Dupa Conventia de la Paris din 1858, marile puteri au lasat guvernul fiecarui principat roman in grija unei comisii provizorii, formate din trei caimacani, pana la alegerea domnitorilor. Principala atributie a comisiilor era aceea de a supraveghea alegerea noilor adunari elective.

Campania electorala din Moldova a dus la alegerea unei adunari favorabile unirii cu Tara Romaneasca. Unionistii moldoveni au putut impune cu usurinta candidatura la domnie a colonelului Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn cu unanimitate de voturi la 5/17 ianuarie 1859.

Ideea alegerii domnului moldovean si la Bucuresti a fost oficial sugerata muntenilor de catre delegatia Moldovei, care mergea spre Constantinopol pentru a anunta rezultatul alegerii de la Iasi. Alexandru Ioan Cuza a fost ales apoi si ca domn al Tarii Romanesti, pe 24 ianuarie 1859, si astfel s-a realizat Unirea Principatelor Romane.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 ianuarie:

1393 - S-a incheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti 1386-1418), si sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” sa se guverneze dupa propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face razboi si pace cu vecinii sai si sa incheie tratate de prietenie cu ei si sa aiba drept de viata si de moarte asupra supusilor sai.

Articolul continuă după reclamă

1499 - Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a refuzat sa plateasca tribut turcilor.

1716 - Nicolae Mavrocordat este numit domn in Tara Romaneasca. A fost inceputul instaurarii regimului fanariot in Tara Romaneasca.

1819 - Poarta otomana a promulgat un Regulament special, care hotara ca scaunele de domnie ale Moldovei si Tarii Romanesti, ca si dregatoriile de dragomani ai Divanului otoman si ai Amiralitatii otomane urmau a fi ocupate, prin rotatie, de 4 familii fanariote.

1828 - S-au deschis, la Iasi, cursurile "Scolii de romaneste si latineste", la manastirea Trei Ierarhi, conduse de Iordache Saulescu.

1876 – S-a nascut politicianul german Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germane (1949-1963). A condus reconstructia tarii dupa Al Doilea Razboi Mondial, a contribuit la reconcilierea istorica cu Franta si a participat activ la inceputurile constructiei europene.

1878 – A venit pe lume scriitorul roman Emil Garleanu. A fost un reprezentant de frunte al curentului literar samanatorist si a participat activ la crearea Societatii Scriitorilor Romani.

1896 - Intr-o cafenea din orasul egiptean Alexandria, a avut loc prima proiectie cinematografica din Egipt si de pe continentul african.

1924 - Walter P. Chrysler a lansat pe piata primul sau automobil numit "Chrysler Six".

1932 – S-a nascut scriitorul italian Umberto Eco, cunoscut in special pentru romanul sau Numele trandafirului (1980), un mister intelectual in care combina elemente de semiotica in cadrul fictional, analiza biblica, studii medievale si teorie litera.

1933 - A inceput construirea podului Golden Gate din orasul San Francisco.

1934 - S–a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tatarascu la doar cateva zile dupa asasinarea premierului I.G. Duca, guvern care se va mentine pana la sfarsitul anului 1937. Guvernarile Tatarascu au netezit calea instaurarii dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului si guvernarea prin decrete-legi.

1938 – S-a nascut regele Spaniei, Juan Carlos I de Bourbon. A condus Spania spre democratie dupa inlaturarea dictaturii franchiste si a pus capat unei tentative de lovitura de stat in 1981. Sub conducerea sa statul spaniol si-a recapatat locul intr-o Europa libera si unita.

1944 - "London Daily Mail" a devenit primul ziar care are editii pe cele doua maluri ale Atlanticului.

1950 – S-a nascut istoricul religiilor, scriitorul si eseistul roman Ioan Petru Culianu. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago, discipol si protejat al lui Mircea Eliade. A fost asasinat prin impuscare, la 21 mai 1991, in WC-ul din cladirea Universitatii din Chicago. Crima nu a fost elucidata, dar toate indiciile duc catre o executie specifica serviciilor secrete.

1957 - Presedintele american Eisenhower a cerut aprobarea Congresului pentru actiunile de ajutorare a statelor din Orientul Mijlociu amenintate de agresiunea comunista - "Doctrina Eisenhower".

1961 – A fost deschis Teatrul de Comedie din Bucuresti. Primul director a fost Radu Beligan (1961-1969). Prima stagiune a inceput cu spectacolul „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (secretar literar al teatrului), in regia lui Moni Ghelerter.

1968 – In urma alegerii lui Aleksander Dubcek in functia de secretar general al Partidului Comunist, a inceput in Cehoslovacia “Primavara de la Praga”.

2000 - Iugoslavia a depus un memoriu la Curtea Internationala de Justitie impotriva a opt state membre NATO - Belgia, Canada, Franta, Italia, Olanda, Portugalia si Marea Britanie, considerate vinovate ca au utilizat forta impotriva unui stat suveran in ziua cand a inceput bombardarea Iugoslaviei - 24 martie 1999. Plangerile impotriva Spaniei si SUA au fost anulate ca urmare a deciziei CIJ din 2 iunie 1999.

Romantic FM, la 19 ani!... 6 ianuarie 1802: S-a nascut scriitorul Ion Heliade Radulescu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x