Antena Căutare

Bucurestiul uitat. Biblioteca Ionel I.C. Bratianu sta sa cada

Cladirea de patrimoniu adaposteste 350.000 de manuscrise, carti vechi si rare, harti si periodice din 1832-1950.

Putina lume stie ca in centrul Capitalei, chiar langa Biserica Amzei, se afla Asezamantul Ionel I.C. Bratianu. O cladire de patrimoniu construita intre anii 1908 si 1930, care adaposteste o comoara necunoscuta, una dintre cele mai valoroase colectii romanesti de carti, stampe, harti si fonduri personale. Astazi, cladirea este crapata, nezugravita si da impresia ca este a nimanui, pentru ca nici o institutie a statului nu a alocat vreun leu pentru mentinerea imobilului in stare decenta. Doamne fereste de un cutremur major care ar putea face una cu pamantul atat cladirea monument-istoric, cat si colectiile rare adapostite aici. Explicatia pentru starea jalnica in care se afla imobilul ar putea consta in faptul ca acesta este revendicat in instanta de Academia Romana, dar este in administrarea Ministerului Culturii si a Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.

Desi in anul 1948 cladirea a fost donata de familia lui Bratianu Academiei Romane, din 1956 si pana in prezent este unul dintre sediile Bibliotecii Nationale, adapostind colectiile sale cele mai pretioase. "Este o cladire de patrimoniu si trebuie reparata. Indiferent cui apartine, Ministerului Culturii si primariei, acestea trebuie sa se implice, sa aloce fonduri pentru renovarea imobilului", a declarat Nicolae Noica, fost ministrul al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.

Asezamantul din Piata Amzei a fost construit la dorinta lui Ionel I.C. Bratianu, care a dorit sa intemeieze o biblioteca, unde doritorii de carte sa-si poata cultiva pasiunea pentru studii si cercetare. Lucrarile au inceput in anul 1908, dupa indicatiile lui Bratianu, dar constructia nu a fost terminata pana la moartea sa. "In anul 1927, inainte de a muri, Bratianu era preocupat de faptul ca volumele, stranse cu atata pasiune de-a lungul anilor, ar putea pieri la Florica, sub amenintarea vremurilor, si a decis sa mute biblioteca la Bucuresti", a explicat Nicolaie Noica. Acesta a mai precizat ca la un an dupa moartea lui Ionel Bratianu, Elisa, sotia sa, nascuta Stirbey, fratii si surorile lui, prietenii si colaboratorii s-au adunat pentru a infiinta asezamantul si biblioteca ce-i poarta numele.

Elisa Bratianu a pus la dispozitia acestei institutii averea sa proprie - terenul de aproape 5.000 de metri patrati cu doua imobile aflat in Strada Biserica Amzei nr. 5-7, unde locuise impreuna cu Ion I.C. Bratianu. Vintila si Constantin Bratianu au daruit noii institutii cele aproximativ 6.000 de volume care se gaseau la Florica, volume care, prin testament, fusesera lasate lor.

"Cladirea a fost terminata in 1930. Sala de lectura, de un lux simplu si rafinat, avea o arhitectura armonioasa, fiind decorata cu o fresca din mozaic aurit si candelabre de Murano, care difuzau o lumina linistitoare. Mesele de lucru, din lemn masiv, erau largi si elegante, iar fotoliile in stil florentin reproduceau exact modelul fotoliului din biroul lui Ion I.C. Bratianu", a explicat Noica. Acesta a mai precizat ca sala de reviste a fost conceputa in stilul unei biserici bizantine, cu o bolta impresionanta, mobilierul din lemn fiind adaptat destinatiei salii. In sala revistelor se aflau numerele anului in curs, expuse astfel incat cititorul sa gaseasca singur si usor ceea ce cauta.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

Frank Sinatra - Vocea de aur a secolului XX... Incepe Recicloniada, primul targ eco organizat vreodata intr-un campus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x