Antena Căutare

Cele mai importante evenimente ale lunii martie. Românii sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Țara Mamă. Și să nu-l uităm pe Ion Creangă!

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna martie

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna martie

1 martie 1746: Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotarasc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară; liberi ca persoana, țăranii ramân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

1 martie 1867: A aparut primul numar al „Convorbirilor literare", organ de presa al „Junimii"– grupare politica și literara condusa de Titu Maiorescu.

1 martie 1907: Și-a început activitatea Serviciul de urgență „Salvarea", din initiativa dr. Mina Minovici.

Articolul continuă după reclamă

1 martie 1944: A avut loc premiera piesei „Steaua fără nume", de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București.

1 martie 1998: Titanic devine primul film cu încasari de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.

1 martie 2001: Regimul taliban din Afganistan a dispus aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal.

1 martie 1810: S-a nascut Frederic Chopin, compozitor și pianist polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzica pentru pian.

1 martie 1837: S-a născut scriitorul român Ion Creangă. Recunoscut datorita maiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorita operei sale autobiografice "Amintiri din copilarie".

2 martie 1716: Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografica la români, scrisa în limba latina, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcatuita din trei parți și este însoțita de prima harta a Moldovei.

2 martie 1969: Primul zbor al supersonicului franco-britanic de calatori, Concorde 001, care va depași viteza sunetului la 1 octombrie 1969.

2 martie 1989: A murit Liviu Corneliu Babeș, protestatar anticomunist. S-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradu din Poiana Brașov în semn de protest fața de regimul comunist din România - lasînd în urma lui o pancarta cu un mesajul: „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”.

3 martie 1918: Rusia bolșevica și Puterile Centrale au semnat tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia a ieșit din Primul Razboi Mondial.

3 martie 1847: S-a născut Alexander Graham Bell, om de știință scoțian, care în anul 1876 a brevetat pentru prima data în istorie un dispozitiv capabil să emită si sa recepționeze cuvintele rostite, telefonul.

3 martie 1882: S-a născut Ion Mihalache, politician român. a fost învațator, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țaranesc, vicepreședinte al Partidului Național-Țaranesc.

3 martie 1930: S-a născut Ion Iliescu, politician român. a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.

4 martie 1977: S-a produs cel mai grav cutremur din România, 7,2 grade pe scara Richter, care a provocat peste 1.500 de victime.

4 martie 1678: S-a nascut Antonio Vivaldi, compozitor italian. Este considerat drept cel mai de seama reprezentant al barocului muzical venetian. A compus celebrele "Anotimpuri".

4 martie 1882: S-a nascut Nicolae Titulescu, jurist, diplomat și om politic român. A fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor straine, ministru plenipotențiar, președinte al Ligii Națiunilor.

4 martie 1977: În urma cutremurului devastator a murit marele actor român Toma Caragiu. A interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a jucat și în drame, unul dintre filmele sale de referință fiind Actorul și salbaticii (1975).

5 martie 1889: La Ateneul Român a avut loc primul concert susținut de orchestra Societații Filarmonice Române, astazi Filarmonica George Enescu.

5 martie 1933: Partidul nazist al lui Adolf Hitler obține 43,9% la alegerile Reichstag. Acest lucru va permite mai târziu naziștilor sa treaca legea de abilitare și de a stabili o dictatura.

5 martie 1953: Moare Iosif Vissarionovici Stalin în vârsta de 74 de ani. Trupul sau a fost mumificat și pastrat în Mausoleul lui Lenin pâna la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietica. Trupul lui Stalin a fost îngropat, dupa aceea, lânga zidul Kremlinului.

6 martie 1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza. Sub presiunea militara sovietica, regele Mihai I este nevoit sa accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formeaza un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști.

6 martie 1475: S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seama artist renascentist.

8 martie 1935: La Tokyo este gasit mort pe strada câinele credincios Hachiko, ramas în memoria umanitații pentru devotamentul fața de stapânul sau chiar și la mulți ani dupa decesul acestuia.

8 martie 2014: Avionul Boeing 777 aparținând Malaysia Airlines, care facea legatura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a disparut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.

9 martie 2006: A decedat cântareața Laura Stoica în urma unui accident de mașină alaturi de cel ce urma sa-i devina soț, bateristul Cristian Margescu (ex-Metrock), pe când se întorcea de la un concert susținut la Urziceni.

11 martie 2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie, "Dezastrul de la Fukushima", și unul din singurele doua evenimente care sa fie clasificate ca Nivel 7 pe scara internațională a evenimentelor nucleare.

12 martie 1838: Apare, la Brașov, din inițiativa și sub conducerea lui George Barițiu, Gazeta de Transilvania, primul ziar politic românesc din Transilvania. Și-a încetat apariția în 1946, din cauza presiunilor comuniste.

12 martie 1990: A fost adoptată Proclamația de la Timișoara, în cadrul unei manifestații populare desfășurate în Piața Operei.

12 martie 2003: Premierul Serbiei, Zoran Djindjic, a fost asasinat la Belgrad.

12 martie 2011: La o zi după cutremurul din Japonia, un reactor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi se topește, explodează și eliberează radioactivitate în atmosferă.

12 martie 1965: A murit George Călinescu. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu.

13 martie 1934: S-a născut, în studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desen animat Donald Duck, care a debutat în filmul The little hen, la 9 iunie 1934.

13 martie 1936: A avut loc premiera absolută, la Opera Mare din Paris, a tragediei Oedip, de George Enescu.

13 martie 1907: S-a născut Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist român.

14 martie 1881: Parlamentul a votat Legea prin care România devenea regat. Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

14 martie 1966: A avut loc premiera filmului Răscoala, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureșan. Filmul a obținut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes.

14 martie 1879: S-a născut fizicianul Albert Einstein. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

14 martie 1883: A murit Karl Marx, filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist german, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești.

15 martie 1876: A apărut, la București, ziarul "Timpul", organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

15 martie 1892: A fost patentată prima scară rulantă de către Jesse W. Reno din New York.

15 martie 44 Î.H.: A fost asasinat împăratul roman Iulius Cezar, lider politic și militar roman și una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie.

16 martie 1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

16 martie 1957: A murit sculptorul român Constantin Brâncuși. A avut o contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

17 martie 1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.

17 martie 1941: A murit Nicolae Titulescu, jurist, diplomat și om politic român. A fost un diplomat, jurist, profesor si om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor straine, ministru plenipotențiar, președinte al Ligii Națiunilor.

18 martie 1906: Traian Vuia realizează, la Paris, primul zbor din Europa cu un aparat mai greu decât aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord.

18 martie 1990: Doi bărbați, îmbrăcați în ofițeri de poliție, au furat 12 pânze (din care trei semnate Rembrandt) de la Muzeul Boston din Massachusetts în valoare totală estimată de 100-300 milioane de dolari. Autorii faptei nu au fost depistați, întrucât au distrus casetele cu înregistrările din muzeu și nu au lăsat amprente, iar operele furate au rămas definitiv pierdute.

19 martie 1990: Au izbucnit violențele interetnice de la Târgu Mureș, între români și maghiari, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică din oraș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp.

19 martie 1965: A murit Gheorghe Gheorgiu-Dej, liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965.

20 martie 1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.

20 martie 1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți – a fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume, gazul sarin.

21 martie 1986: Un grav accident s-a produs produs la mina Vulcan, ca urmare a unei explozii de gaze în subteran, a provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor două.

21 martie 2006: 2006: S-a înființat rețeaua de socializare Twitter.

22 martie 1895: Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid.

22 martie 1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

22 martie 1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

23 martie 1998: Pelicula „Titanic" a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

24 martie 2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.

24 martie 1874: S-a născut Harry Houdini, celebru iluzionist american. A rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise.

24 martie 1905: A murit scriitorul francez Jules Verne, precursor al literaturii științifico-fantastice. Ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie.

24 martie 2016: A murit celebrul fotbalist și antrenor olandez Johan Cruyff.

26 martie 1953: Primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk.

26 martie 1827: A murit Ludwig van Beethoven, compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

27 martie 1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

27 martie 1918: S-a produs Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.

27 martie 1968: A murit în urma unui accident de avion Iuri Gagarin, cosmonaut rus, primul om în spațiu.

28 martie 1923: Este promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.

28 martie 1974: Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceaușescu.

29 martie 2005: Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.

30 martie 1830: S-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituționale de pe teritoriul României.

30 martie 1866: Locotenența domnească publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicității un manifest, la 2 aprilie 1866, cu același sens.

30 martie 1981: Președintele Ronald Reagan este împușcat în piept, în afara unui hotel din Washington, D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.

30 martie 2005: La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiți în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere. Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor. Toți analiștii au dedus că este vorba despre o situație atipică de răpire.

31 martie 1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel, cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme (300,24m) și percepută de către o parte a populației Parisului ca o "rușine" care ar trebui să rămână doar 20 de ani.

31 martie 1995: Zborul 371 al TAROM s-a prăbușit lângă localitatea Balotești, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

31 martie 1933: S-a născut poetul român Nichita Stănescu. Este considerat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

Mesajul TULBURĂTOR apărut pe pagina de Facebook a Teodorei la câteva ore de la moartea frumoasei studente!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x