"Am invatat sa lupt la nesfarsit..."
"In ultimii ani, in ajunul zilei mele de nastere am participat la tot felul de manifestari medicale. Anul acesta am inceput cu Congresul National de Chirurgie de la Cluj-Napoca, unde am lansat si volumul omagial «Actualitati medico-chirurgicale in patologia digestiva», alaturi de domnul prof. dr Mircea Grigorescu si colectivele noastre, care sunt infratite de sase ani intr-o forma unica de colaborare, avand drept principal obiectiv cresterea performantei in educatia academica medicala. Am continuat cu al XI-lea Congres European de Trauma si Chirurgie de Urgenta de la Bruxelles si o vizita academica la Amman, in Iordania, iar acum sunt la Reuniunea Nationala de Istoria Medicinei cu participare internationala, editia XL-a, unde voi prezenta lucrarea «Servi¬ciile chirurgicale de urgenta in Bucuresti: inceputuri, etape si semnificatia lor (1906-1990)».
Timpul meu este ocupat cu pregatirea studentilor, rezidentilor si a medicilor veniti la perfectionare, alaturi de programul operator zilnic, operand in medie pe an 800 de bolnavi in repertoriul tehnic clasic, laparoscopic sau robotic.
In cariera mea de 30 de ani am invatat toleranta, am invatat chibzuinta, am invatat sa lupt la nesfarsit si sa leg cele trei H-uri englezesti: head, heart, hand, esentiale pentru un chirurg.
Tineretea iti ofera lipsa de experienta, dar vointa arzatoare de a creste, maturitatea iti ofera incredere excesiva, iar spre varsta intelepciunii apar si semnele de intrebare. «Fiecarui bolnav ii oferi o anumita tehnica chirurgicala, o anumita procedura, pentru ca nici un bolnav nu seamana cu celalalt, pentru fiecare de multe ori transpiratia porneste din crestet, aluneca pe spate pana la calcaie si de sute de ori te rogi lui Dumnezeu sa te ajute, ca sa poti ajuta», spunea un chirurg senior, care si-a incheiat munca si viata pe altarul urgentei.
In zorii celor 57 de ani imi vin in minte cuvintele Vechiului Testament: «De liniste si de pace avem nevoie toti».
S-au degradat mult institutiile statului - totusi poporul acesta macinat de istoria ultimilor 20 de ani merita un sistem sanitar modern si aici as indrazni sa amintesc cateva lucruri pornite de mine inainte de a fi ministru si in perioada ministeriala: un sistem informatic national medical; regandirea sistemului de asigurari de sanatate adaptat perioadei de criza; asigurarea medicamentelor gratuite si compensate 30 din 30 de zile; dezvoltarea centrelor de diagnostic; restructurarea spitalelor dupa performanta medicala etc.
Ca eveniment pe care il astept si imi doresc sa apuc acea zi este transfomarea Spitalului de Urgenta Floreasca intr-un Institut National de Trauma si Chirurgie de Urgenta.
Sursa: jurnalul.ro
Vasile Muraru: "Am dat lapte batut ca sa imprumut «Cei trei muschetari»"... Silviu Purcarete, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National...