Două capodopere ale pictorului olandez Vincent Van Gogh, furate acum mai bine de 16 ani din Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam, vor fi expuse săptămâna aceasta, după ce au fost restaurate complet, au anunţat, marţi, conservatorii, potrivit AFP.
Tablourile "Vue de la mer de Scheveningen/ Vedere spre marea de la Scheveningen" (1882) şi "Sortie de l'église réformée de Nuenen/ Ieşirea bisericii din Nuengen" (1884-1885) vor putea fi admirate la Muzeul "Van Gogh" începând de miercuri, a declarat directorul instituţiei, Axel Rueger.
"Restauratorii au făcut o muncă fantastică şi picturile vor putea, de acum înainte, să fie admirate în toată splendoarea lor", a afirmat Rueger într-un comunicat.
Cele două pânze, a căror valoare se ridică la mai multe milioane de euro, au fost furate în 2002 de indivizi care au recurs la o simplă scară pentru a ajunge pe acoperişul celebrului muzeu din Amsterdam. Apoi, ei au folosit o frânghie pentru a pătrunde în clădirea securizată, înainte de a fugi cu prada.
Anchetatorii italieni au regăsit lucrările în septembrie 2018 în timpul unei percheziţii a unei locuinţe care a aparţinut unui lider al mafiei, Raffaele Imperiale, la Castellammare di Stabia, în sud-estul oraşului Napoli.
"Vue de la mer de Scheveningen" a fost avariată în timpul zborului, cu "o bucată de vopsea lipsă în colţul din stânga al tabloului", au indicat reprezentanţii muzeului.
În ceea ce priveşte tabloul "Sortie de l'église réformée de Nuenen" a fost puţin deteriorat. Restauratorii au fost nevoiţi totuşi să îndepărteze un strat de lac în nuanţă gălbuie, probabil aplicat chiar de Van Gogh.
Cele două picturi au primit noi rame pentru că cele vechi s-au pierdut în timpul zborului.
Fondat în 1973, Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam găzduieşte cea mai mare colecţie din lume de opere ale maestrului post-impresionist.
Născut în 1853 la Zundert într-o familie de pastori şi comercianţi de artă, Vincent Van Gogh a pictat peste 800 de tablouri. Considerat cel mai mare pictor al Olandei, după Rembrandt, Vincent Van Gogh a vândut o singură pânză în timpul vieţii sale, însă operele sale sunt tranzacţionate în zilele noastre la preţuri uriaşe.
Sursa: news.ro
Concert Enrique Iglesias, pe 29 octombrie, la Cluj-Napoca... Tabloul "Landscape", de Adrian Ghenie, a fost adjudecat la preţul de 85.000 de euro...