Organizata in colaborare cu prestigioase institutii muzeale din Bucuresti si din tara - Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National Bruckenthal, Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus", Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul de Arta Bacau, Muzeul "Vasile Parvan" Barlad, Galeria de Arta "Rudolf Schweitzer-Cumpana" Muzeul Judetean Arges - expozitia este prilejuita de implinirea a 70 de ani de la moartea marelui pictor si grafician.
Nicolae Tonitza (1886 - 1940) s-a format in Franta, in atelierul pictorilor Edmond Aman-Jean si Pierre Laprade. In 1916, expune pentru prima data la Bucuresti, intr-o expozitie comuna cu Stefan Dimitrescu. Dupa Primul Razboi Mondial se stabileste la Bucuresti, unde participa la expozitii, ilustreaza carti, colaboreaza la diverse publicatii cu desene si cronici artistice. In 1924 expune la Bienala de la Venetia, iar un an mai tarziu intemeiaza, impreuna cu Francisc Sirato, Oscar Han si Stefan Dimitrescu, "Grupul celor patru", cu care a avut numeroase expozitii pana in 1934. Intre 1933 - 1934 picteaza impreuna cu Francisc Sirato in Dobrogea, realizand o serie de tablouri si desene cu peisaje din Balcic.
Tonitza, considerat cel mai de seama pictor roman, a expus in strainatate la Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935). In 1939 se imbolnaveste grav si la 26 februarie 1940 se stinge din viata la Bucuresti. In expozitia de la Muzeul National Cotroceni vor fi prezente 83 de lucrari de pictura si grafica, in care Balcicul constituie un domeniu aparte ("Cap de tataroaica", "Poarta din Mangalia", "Casa din Dobrogea" - piesa de tezaur din colectia Muzeului de Arta Brasov, "Strada din Balcic", "Zi trista la Balcic", "Vedere spre mare") alaturi de portretele de copii si naturile moarte cu flori care l-au consacrat pe Tonitza. Nu lipsesc lucrarile cu tenta orientala: "Japoneza", "Bust de femeie".
Expozitia retrospectiva Nicolae Tonitza se doreste a fi un omagiu adus marelui pictor roman, si totodata, un prilej de a confirma perenitatea artei sale. Expozitia va fi deschisa in perioada 17 martie - 10 mai 2010 si va putea fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 9.30 - 17.30.