- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Critici de teatru aflati fata in fata cu tinerii actori, absolventi de facultate in ultimii patru ani, au punctat acele aspecte care i-au nemultumit in timpul reprezentatiilor, referindu-se in special la tehnica vocala slaba si aducand ca exemplu "vorbirea foarte soptita, balbaiala vocala, tipetele". Ca si in anii trecuti, s-a mentionat ca trebuie acordata o mai mare atentie alegerii textului pentru acest concurs, deoarece arta cuvantului primeaza.
Recitalul la Individual dureaza 15 minute, timp in care tanarul actor are sarcina sa interpreteze textul in asa fel ca sa convinga si sa se convinga ca va putea face bine meseria pe care si-a ales-o. Or, multi dintre concurenti nu sunt in stare sa demonstreze acest lucru, caci ei nu pregatesc un recital special pentru Gala HOP, ci reiau - poate din comoditate - fragmente din spectacole de scoala sau din productii in care au jucat imediat dupa absolvire.
Aceasta "practica" frecventa a condus la impunerea unei probe pentru cei selectionati si care consta in interpretarea, de pana la cinci minute, a unui text ales de organizatori. Si aici multi concurenti chiar se impotmolesc. In loc sa rosteasca textul intr-o maniera proprie, incearca sa-l insceneze.
Pentru proba obligatorie s-au propus in acest an doua texte, de I.L. Caragiale, la alegere sau mixate: "«Moftul» in fata opiniei publice" si "Un tenor scapatat".
Totusi, au fost si revelatii. Cei care s-au luat in serios au castigat. Fie ca au castigat premiile Galei, fie ca au castigat un pariu cu sine sau au castigat incredere. Cred ca au meritat mai multi sa fie premiati. Dar la premii trebuie sa ravnesti, acestea sunt putine, de aceea e concurs.
Juriul, format din actrita Virginia Mirea, actorul Marius Manole, regizorul Felix Alexa, coregraful Florin Fieroiu si criticul de teatru Sorin Crisan, a ales sa premieze din cei 24 de interpreti la sectiunea Individual pe cei mai buni.
Premiul "Stefan Iordache" pentru cel mai bun actor a fost acordat lui Ioan-Mihai Cortea, absolvent UNATC, promotia 2008, care s-a prezentat cu recitalul "Alexis Zorba" de Nicos Kazantzakis si cu «Moftul» in fata opiniei publice". Premiul "Stefan Iordache" a fost instituit la propunerea regretatului teatrolog Michaela Tonitza Iordache, in memoria marelui actor, ea oferind si o suma de bani pentru o perioada indelungata intru sustinerea acestei distinctii.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Maria Stefanescu
Viata lui Warren Buffett... "Gradinile lui Brukenthal" la Berlin...