Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, cel care a propovaduit crestinismul meleagurile noastre, oamenii i-au atribuit, de-a lungul timpului, legende mitologice pline de fantezie.
In primul rand, noaptea din ajunul Sfantului Andrei este cunoscuta drept noaptea stirigoilor, atunci cand spiritele mortilor ies din morminte. Strigoii reprezinta un pericol pentru cei in viata, deoarece ii pot omori pe cei apropiati lor, sunt aducatori de boli si de suferinte. Ei bantuie Pamantul pana la venirea zorilor, pana la primul cantat al cocosilor.
Pentru a se feri de pericole, oamenii din popor ungeau cu usturoi pisat pragurile usilor si ferestrelor, cotetele, casa, grajdiul, pentru a fi protejata gospodaria.
Mai mult, se crede ca, noaptea de ajun precum si ziua Sfantului Andrei sunt prielnice anumitor practici si farmece de dragoste. Astfel, exista obiceiul numit pazitul usturoiului, iar fetele si flacaii din sat petrec intreaga noapte, pazind astfel usturoiul.
Una dintre cele mai importante supertitii este aceea ca in noaptea Sf. Andrei fetele nemaritate pot afla cine va fi viitorul lor sot. Acestea si vor petrece noaptea in fata unei oglinzi in apropierea careia s-au aprins doua lumanari si vor sta treze pana cand vor vedea chipul ursitului in oglinda, dupa care se vor culca, in speranta ca-si vor visa sortitul. Dar nu inainte de a pune busuioc sub perna.
De altfel, o crenguta de mar pusa in apa, daca infloreste de sfantul Vasile, prevesteste un an roditor. In plus, se seamana seminte de grau in recipiente mici, care vor incolti pana la Craciun, semn de abundenta si prosperitate in noul an.