Live acum
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Întreaga conducere a Academiei franceze de film a demisionat, în urma criticilor primite legat de administrarea forului şi a premiilor César

Întreaga conducere a Academiei franceze de film a demisionat joi seară, în urma criticilor primite în ultimele săptămâni legat de administrarea forului şi de nominalizarea lui Roman Polanski la premiile César.

Anunţul a fost făcut cu două săptămâni înainte de cea de-a 45-a gală César, ceremonie deja ameninţată cu proteste de grupuri feministe, care au criticat dur decizia Academiei de a-i nominaliza pe cineastul Roman Polanski şi filmul lui „J’accuse”, în ciuda apariţiei unor noi acuzaţii de agresiune sexuală.

Filmul lui Polanski a primit 12 nominalizări, inclusiv pentru regie. Selecţiile pentru premiile César au fost decise de 4.800 de membri ai Academiei.

Două sute de actori şi realizatori au cerut, săptămâna aceasta, într-o petiţie, o reformă a Academiei, pe care o acuză de lipsă de transparenţă şi de paritate la toate nivelurile.

„Pentru a-i cinsti pe cei care au făcut filme în 2019 şi pentru a restabili calmul şi asigura că petrecerea pentru cinematografie rămâne o petrecere, comitetul de conducere al Asociaţiei pentru Promovarea Cinematografiei a decis în unanimitate să demisioneze”, a fost anunţul făcut de Academie joi seară.

Asociaţia pentru Promovarea Cinematografiei, fondată în 1974 de Georges Cravenne, care a creat premiile César, conduce Academia.

Conducerea a fost asigurată până în prezent de Alain Terzian (preşedinte), Danièle Thompson (director), jurnalistul şi cineastul Philippe Labro, producătoarea Margaret Ménégoz, fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob şi regizoarea Tonie Marshall.

Marţi, consiliul director al Academiei a anunţat că îşi va reforma modul de funcţionare şi de conducere. Pentru ca acestea să fie posibile, a cerut ajutorul unui mediator.

Nu este clar acum cine se va ocupa de gala din 28 februarie, la care sunt aşteptate aproximativ 1.700 de personalităţi dincinematografie. Urmează să fie anunţat şi numele celui care va primi anului acesta trofeul César onorific.

Sursa : news.ro

Recomandari