Live acumObservator 12
Prime Time 20:00Film: Asasin american

San Sebastián IFF - 17 lungmetraje în competiţie. Penélope Cruz va prezenta cel mai recent film în care joacă

Lista lungmetrajelor care vor concura anul acesta pentru marele trofeu Conche de Oro la Festivalul internaţional de Film de la San Sebastián este completă, au anunţat joi organizatorii, care au precizat că actriţa Penélope Cruz va primi premiul onorific Donostia înainte de proiecţia celui mai recent film în care joacă.

Lista lungmetrajelor care vor concura anul acesta pentru marele trofeu Conche de Oro la Festivalul internaţional de Film de la San Sebastián este completă, au anunţat joi organizatorii, care au precizat că actriţa Penélope Cruz va primi premiul onorific Donostia înainte de proiecţia celui mai recent film în care joacă.

Organizatorii festivalului au anunţat joi ultimele şase titluri incluse în competiţia de anul acesta. Este vorba despre trei producţii realizate de regizori europeni, un debut în regie al unui actor portughez, un film produs de Darren Aronofsky şi cel mai recent film al unuia dintre cei mai interesanţi cineaşti chinezi.

Sarah Gavron (1970, Marea Britanie), cunoscută pentru „Brick Lane” şi „Suffragette”, va concura cu „Rocks”, scris de Theresa Ikoko şi Claire Wilson după o povestire semnată de Ikoko. Filmul are în centru o adolescentă şi temerea ei că va fi separată de fratele său mai mic dacă autorităţile descoperă că trăiesc singuri.

După ce a concurat la Locarno şi Berlin, Sonthar Gyal (1974, China) va concura din nou la un festival din Europa. „Lhamo and Skalbe”, povestea unui cuplu care întâmpină dificultăţi în încercarea de a se căsători, este cel mai recent lungmetraj al său şi a fost selectat în competiţie.

Malgorzata Szumowska (1973, Polonia), cunoscută pentru „Body” (2015), premiat cu Ursul de Argint, a fost selectată cu „The Other Lamb”, ce are în centru o adolescentă devotată unei religii alternative.

Gonçalo Waddington (1977, Portugalia) este cunoscut pentru filmele în care a jucat sub îndrumarea unor regizori ca Tiago Guedes şi Ivo Ferreira. Acum, debutează în regie cu „Patrick”, istoria unui tânăr portughez în vârstă de 20 de ani care trăieşte în Paris.

Alice Winocour (1976, Franţa) şi-a prezentat primele două filme la Cannes, a câştigat un premiu César pentru scenariul filmului „Mustang” (2015), iar la San Sebastián îşi va prezenta cea mai nouă realizare, „Proxima”, cu Matt Dillon şi Eva Green în distribuţie.

Americanul Paxton Winters (1972, Texas) a debutat în urmă cu 16 ani, cu filmul „Crude”, premiat la festivaluri din Seattle şi Los Angeles. „Pacified”, produs de cineastul Darren Aronofsky, spune povestea unei adolescente cu un traficant recent ieşit din închisoare.

Aceşti regizori se alătură celor anunţaţi de organizatori în ultimele săptămâni: Alejandro Amenábar („Mientras dure la guerra”), Louise Archambault („Il pleuvait des oiseaux”), Aitor Arregi, Jon Garaño şi Jose Mari Goenaga („La trinchera infinita”), James Franco („Zeroville”), Belén Funes („La hija de un ladrón”), Roger Michell („Blackbird”), Guillaume Nicloux („Thalasso”), José Luis Torres Leiva („Vendrá la muerte y tendrá tus ojos”), Ina Weisse („Das Vorspiel”), Adilkhan Yerzhanov („A Dark-Dark Man”) şi David Zonana („Mano de obra”).

Pe 27 septembrie, Penélope Cruz va primi trofeul pentru întreaga carieră. Ulterior galei, va fi proiectat cel mai nou film în care a jucat: „Wasp Network”, de Olivier Assayas.

„Wasp Network”, care va avea premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, este o producţie Franţa, Brazilia, Spania şi Belgia. Din distribuţie fac parte Edgar Ramírez, Gael García Bernal, Wagner Moura, Ana de Armas şi Leonardo Sbaraglia. Filmul are în centru o reţea de spioni cubanezi, care, la finalul anilor 1990, au fost prinşi în SUA, acuzaţi de spionaj şi crime.

La San Sebastián va primi trofeul onorific Donostia şi regizorul francez de origine greacă Costa-Gavras, supranumit maestrul thrillerului politic.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián va avea loc în perioada 20 - 28 septembrie. Evenimentul va fi încheiat cu proiecţia, în premieră internaţională a filmului „The Song of Names”, cu Tim Roth, Catherine McCormack şi Clive Owen în distribuţie.

Sursa : news.ro