Live acum
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Si Nicolaescu are o matusa milionara

Cu mai putin de o saptamana inainte de a implini 80 de ani, Sergiu Nicolaescu le-a facut un cadou si colegilor politicieni, nu numai publicului. A lansat filmul "Poker" si i-a invitat la premiera de maine seara si pe aceia care ar trebui sa se recunoasca pe marele ecran.

De la puloverul de la Revolutie la "eterna si fascinanta Romanie", de la matusile putred de bogate de pe urma pensiei pana la vestitele "almanahe", peisajul politic dambovitean de dupa '89 este surprins cu acuratete gratie scenariului scris de Adrian Lustig. Scenariu care a fost adus la zi cu scandalurile si intamplarile politice petrecute in cei aproape sase ani care au trecut de la punerea in scena a piesei cu acelasi nume si jucata cu succes pana astazi pe scena Teatrului de Comedie.

Astfel, nu lipsesc din meniu casetele "aranjate la montaj" pe care politicienii le vizioneaza la tv in momente cheie ale carierei lor (inainte de alegeri) sau valizele cu bani care trec din mainile interlopilor in conturile partidelor darnice cu posturi de senatori si deputati. Ba chiar se pot simti si micile intepaturi la adresa noului val de regizori, un val cu care veteranul regizor Sergiu Nicolaescu a avut dintotdeauna ceva de impartit.

CLASICI IN VIATA
Nicolaescu rade smechereste cand il intrebi cum sta treaba cu matusa Tamara, in film transformata in Alexandrina (in interpretarea Alexandrinei Halic), si declara ca s-a inspirat din viata. Dar ne atrage atentia sa nu uitam de avertismentul scris alb pe negru la inceputul filmului: "Nu toti oamenii sunt la fel, orice asemanare este intamplatoare". Oare? La fel vor crede si colegii politicieni ai regizorului? Nu de alta, dar Sergiu Nicolaescu ne-a marturisit ca a invitat destui la premiera de maine seara: "Am invitat politicieni si eu cred si sper ca vor veni. Iar daca vor veni, cred ca se vor amuza, pentru ca sunt oameni inteligenti. Nu sunt dezamagit de politica romaneasca, nu din acest motiv am facut acest film, doar consider ca si politica romaneasca poate fi criticata ca orice alt domeniu. Cu atat mai mult cu cat o face o persoana care vine din interior. Pentru ca o cunosc. Iar acel avertisment de la inceputul filmului nu este pus acolo in chip de scuza, cu toate ca e normal sa fie socati multi. Insa dupa parerea mea nu au nici un motiv, pentru ca nimeni nu se compara cu oamenii pe care i-am aratat eu in film".

"Oamenii" pe care Nicolaescu ii arata in film sunt interpretati de Valentin Teodosiu, Horatiu Malaele si Vladimir Gaitan, un senator corupt si amator de jocuri erotice, un mafiot de Romania si un medic fara constiinta. Catalina Grama, adica Jojo, este perfecta in rolul moldovencei Monica, o fosta prostituata rascumparata de la clanul Agarbiceanu.

De altfel, la fel ca in viata de zi cu zi, veti intalni si in film o multime de clasici in viata: clanurile de interlopi Agarbiceanu, Sadoveanu sau orice alt mare poet sau prozator de care va aduceti aminte de pe bancile scolii.

ILEANA, JOJO...
Cat despre niscaiva greutati intampinate la realizarea filmului, Nicolaescu nu a uitat sa mentioneze ce-a patit cu secventele de la Revolutia din decembrie '89, secvente inserate in poveste: "Televiziunea Romana mi-a cerut sa obtin acordul scris al celor doua persoane care apareau in secventa de la Revolutie. Mircea Dinescu mi-a spus ca nu semneaza. Caramitru, la randul lui, mi-a zis ca daca nu semneaza Dinescu, nu semneaza nici el.

Prin urmare, am luat a doua secventa aparuta la Televiziunea Romana in 22 decembrie, in care ei nu figureaza, dar apar eu. Si eu cred ca am spus lucruri mai importante", povesteste regizorul despre cum a ajuns sa apara, intr-un final, si in acest film.

Si o promisiune la final de partida... Dupa ce Nicolaescu a dezbracat-o pe Ileana Lazariuc in "Supravietuitorul", iar pe Jojo in "Poker", multi se intreaba cine urmeaza: "Vor mai fi femei si le voi arata goale daca scenariul o va cere. Pentru ca imi place si mie, place la toata lumea. Dar nu urmaresc cu orice pret treaba asta. Doamne fereste!".

Citeste mai mult pe Jurnalul National.

Recomandari