Ingrediente
- Pentru cartofi:
- 350 ml smântână lichidă 35%
- 500 g carfoti
- 2 crenguţe de rozmarin
- 1 căpăţâna de usturoi
- Pentru piept de raţă:
- 4 bucăți piept de raţă cu piele
- 50 g unt
- 1 crenguţă rozmarin
Mod de preparare
Pentru cartofi:
Smântâna cu rozmarinul şi cu usturoiul se pun pe foc, se dau în fiert, apoi se ţin la foc mic pentru încă 10 minute, astfel se reduce puţin smântâna şi a se infuzează mai bine.
Se asezonează cu sare şi piper după gust. Înainte de folosire treceţi smântână printr-o strecurătoare.
Se feliază cartofii, se aşează feliile una peste alta, exact ca acoperişul unei case.
Se asezonează cu sare şi piper după gust, după fiecare strat de cartofi.
Repetaţi procedura până ajungeţi la înălţimea dorită.
După fiecare 3 straturi adăugaţi smântână infuzată. Aveţi grijă să fie uniform distribuită deasupra cartofilor.
Se acoperă cu hârtie de copt pentru a evita arderea stratului de deasupra.
Se trece la cuptor, la 180 grade Celsius pentru 40 de minute, sau până vârful cuţitului pătrunde cu uşurinţă în cartofi. (timpul diferă în funcţie de adâncimea preparatului).
Pentru piept de raţă:
Mod de preparare: se crestează pielea raţei, se asezonează cu sare şi piper după gust şi se pune în tigaie, cu pielea în jos.
Foarte important, la pieptul de raţă, tigaia să fie rece. Dacă tigaia este încinsă, pielea se arde şi nu are timp să topească grăsimea. Se prăjeşte până când pielea devine galben aurie, se adaugă untul, se întoarce pe partea cealaltă pentru 30 de secunde.
Înainte să intre la cuptor la 180 grade Celsius pentru 4 minute, se întoarce înapoi cu pielea în jos ( timpul de la cuptor variază în funcţie de cum doriţi să fie servită.
După ce iese de la cuptor, este foarte important să lăsaţi pieptul de raţă să se liniştească pentru cel puţin 7 minute înainte să îl feliaţi.