Ingrediente
- 240 g biscuiti amaretti
- 120g unt
- Crema de iaurt:
- 600g iaurt natural
- 250g friscă naturală (35% grăsime)
- 1 baton de vanilie
- 200 g zahăr pudră
- 10 ml ulei argan
- Sirop de şofran:
- 200 ml suc de portocale
- 1 g șofran pudră
- 1 bucată lemongrass
- 50 g zahăr
- 50 g miere de albine
Mod de preparare
Biscuiti se sfărâma mărunt şi se amestecă cu untul moale. Compoziţia obţinută se întinde într-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm şi se băgă la cuptorul încins la 160 grade Celsius, timp de 12 minute. După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit circa 30 de minute.
Crema de iaurt:
Iaurtul, uleiul de argan, zahărul pudră și seminţele de la batonul de vanile, se amestecă uşor până se încorporează toate ingredientele.
Peste compoziţia de iaurt se adăugă frişca naturală şi se amestecă cu un mixter până se întăreşte.
Compoziţia se amestecă la o viteză medie pentru a se evita separarea de zer („tăierea”).
Sirop de şofran:
Sucul de portocale, şofranul pudră, lemongrass-ul, zahărul se pun la fiert la foc mic până când totul ajunge la consistenţa unui sirop lejer.
Se lasă la răcit, apoi se amestecă cu mierea de albine.
Mod de prezentare:
Peste blatul de biscuit se va pune crema de iaurt cu un sac a poche şi deasupra se toarnă, în picături, siropul de portocale cu şofran.
Ca decor se folosesc bucăţi de nucă prăjită şi frunzuliţe de valeriană proaspătă.
Tort Pandişpan cu mere, bezea italiană şi sos de vanilie - recomandat de echipa lui Daniel Grosu... Chesse Cake cu iaurt – preparatul Alexandrei Leon...