Ingrediente
- Pandişpan:
- 225 g zahăr
- 225 g unt
- 1 băț de vanilie, numai semințele
- 4 ouă
- 225 g făină cernută
- Mere:
- 5 mere
- 100 g unt
- 200 g zahăr
- Bezea italiană:
- 80 ml apă
- 360 g zahăr
- 30 g glucoză
- 6 albușuri
- Sos de vanilie:
- 500 ml lapte
- 1 băț de vanilie, numai semințele
- 6 gălbenușuri
- 150 g zahăr
Mod de preparare
Zahărul şi untul se bat până când vor arăta ca o cremă. Se adaugă vanilia, apoi ouăle - unul câte unul - şi se bat până iese o pastă omogenă. La sfârșit se încorporează făina.
Merele:
Se curăţa merele de coajă, se taie pe jumătate, se scot cotoarele. Se aşează într-o tavă unsă cu unt, se pune zahărul uniform peste ele şi restul de unt - câte un cubuleţ pe fiecare jumătate de măr. Se bagă în cuptorul încins la 180 grade Celsius pentru 10 minute sau până se caramelizează.
Când merele sunt gata, se lasa să se răcească puțin, apoi se toarnă compoziția peste ele şi se băgă la cuptorul încins la 180 grade Celsius 25 de minute.
Se verifică dacă este complet copt introducând vârful unui cuțit în centrul pandișpanului. Dacă acesta iese curat, fără compoziție pe el, înseamnă că este copt.
Bezeaua italiană:
Apa, zahărul şi glucoza se pun pe foc şi se fierb până când ajung la ajung la 121 grade Celsius.
Albușurile se bat până când devin o spumă albă intensă.
Se toarnă siropul încet şi se mixează în continuu până bezeaua se răcește.
Când tortul e rece, se decorează cu bezeaua italiană.
Sosul de vanilie:
Laptele se fierbe cu vanilia. Zahărul se bate cu gălbenușurile, apoi se amestecă cele două compoziţii şi se pun la foc mic, amestecând continuu.
Când compoziția rămâne şi acoperă spatele lingurii, este gata.
Sosul se servește ca şi garnitură la tort.
Tort de ciocolată cu gem de caise preparat de Alex Iacob... Prăjitură “Suflet” este recomandarea lui Alexandru Iacob...