Antena Căutare

Vitamine și minerale care îți oferă o stare generală de bine

O stare de bine și o viață sănătoasă per total sunt mult influențate în special de alimentație, pe lângă alte lucruri precum activitatea fizică sau calitatea somnului.

fructe si legume colorte
O stare de bine și o viață sănătoasă per total sunt mult influențate în special de alimentație, pe lângă alte lucruri precum activitatea fizică sau calitatea somnului. | Shutterstock

Iată ce vitamine și minerale contribuie zilnic și ne aduc beneficii organismului.

În primul rând, dacă le luăm pe primele, trebuie făcută o clasificare a vitaminelor. Acestea pot fi împărțite în două mari categorii:

  • Liposolubile (solubile în grăsimi): vitaminele A, D, E, K
  • Hidrosolubile (solubile în apă): vitaminele C, B1, PP, B12

Citește și: La ce să fii atentă înainte de a cumpăra vitamine. Care sunt recomandările experților

Vitamine și minerale care oferă o stare generală de bine

Rolul vitaminelor esențiale în organismul uman

Iată rolul vitaminelor și mineralelor importante și de ce avem nevoie de fiecare în parte, chiar dacă într-o cantitate mai mică sau mai mare.

Vitamina A este necesară vederii, creșterii și formării oaselor și ajută totodată organismul să reziste în fața infecțiilor. O putem lua din surse precum: ficat, untura de pește, ouă și legume cum ar fi morcovul, cartofii dulci, dovleacul, spanacul și fructe ca mango și curmale.

Vitaminele B sunt și ele esențiale. Vitamina B1 este vitală pentru funcționarea normală a celulelor și a nervilor și activează memoria. O luăm din carne, drojdie de bere, portocale, germeni de grâu, pâine și cereale, unt de arahide, ficat, ouă.

Vitamine B2 și B3 sau B12 sunt necesare pentru furnizarea energiei din carbohidrați, proteine și grăsimi, și ajută la buna funcționare sau la formarea celulelor roșii.

De Vitamina C am tot auzit și vom mai auzi de-a lungul timpului. Este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism și formează colagenul, o proteină care oferă rezistență oaselor, mușchilor, cartilagiilor și vaselor de sânge. O putem lua din ficat, roșii, citrice și legume precum broccoli, cartofi, spanac.

Vitamina D mai e numită și „vitamina soarelului” pentru că o asimilăm atunci când ne expunem la razele solare. Ea întărește sistemului imunitar, îmbunătățește sănătatea creierului și previne bolile autoimune. Ține la distanță depresia, răcelile și gripele. O găsim inclusiv în grăsimile animale, albușul de ou și ciuperci.

Vitamina E este cea care ajută sistemul circulator. Ea este benefică, spre exemplu, persoanelor care au donat sânge, celor care au trecut printr-o operație sau femeilor care sunt la menstruație sau celor care își doresc să rămână însărcinate, fiind denumită și „vitamina fertilității”. Tot vitamina E hidratează foarte bine pielea, așa că e chiar indicat să aveți printre produsele dermato-cosmetice și o cremă de față/loțiune pentru corp care să conțină această vitamină. O puteți asimila natural prin consumul de fructe și legume.

Vitamina K ne menține sănătoase vasele sanguine. O putem lua din spanac, varză, căpșune, ficat.

Citește și: Surse de vitamina B12 pentru a crește energia și a reduce oboseala

Minerale esențiale pentru organism

Și mineralele, asemenea vitaminelor, se pot împărți în două categorii mari:

  1. Minerale esențiale (sau macrominerale, macroelemente): calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul și clorul.
  2. Oligoelemente: fierul, cobaltul, cuprul, iodul, manganul, seleniul, zincul şi molibdenul.

Le vom detalia pe cele mai importante.

Calciul are multiple beneficia. Ne ajută când vine vorba de sănătatea oaselor, a dinților și a unghiilor și întărește sistemul imunitar.

Fierul, totodată, contribuie la energia pe care o avem și la concentrare, practic, la performanța noastră fizică și la nivelul intelectual optim. El intervine aici și cu un alt rol important, când vine vorba și de buna funcționare a hemoglobinei, proteina necesară pentru transportul oxigenului în sânge.

Magneziul este și el foarte important pentru organismul uman. Contracarează oboseala și starea de epuizare, combate depresia, îmbunătățește digestia, funcția respiratorie, stimulează fertilitatea, printre alte numeroase beneficii.

Zincul este necesar pentru creșterea și dezvoltarea organismului, are rol antioxidant, vinde rănile şi stimulează sistemul imun.

Trucuri de detoxifiere a corpului și mintii după Sărbători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x