Antena Căutare

Mario Iorgulescu atacă decizia de condamnare: „Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie.” Când este următorul termen

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor. Acesta atacă decizia magistraților.

colaj Mario Iorgulescu la costum dus de Poliție, mașina lui Mario Iorgulescu și a lui Daniel Vicol, Mario Iorgulescu de dinainte de accident Galerie
Mario Iorgulescu atacă decizia magistraților români | Antena 1

La 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu s-a urcat la volanul bolidului său de lux cu o alcoolemie de 1,96 g/l și aflându-se sub influența cocainei. În intersecția dintre Șoseaua Chitilei și strada Teodor Neagoe, a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a intrat frontal într-o mașină care se afla pe sensul opus.

La volanul respectivului vehicul era Daniel Vicol, în vârstă de 24 de ani, care, în urma impactului violent, a încetat din viață. Acesta era tată a doi copii.

Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost dus la spital, însă familia sa l-a transferat în Italia, unde a fost internat la cinci clinici diferite.

Citește și: Vlad Pascu are șansa la o pedeapsă mai mică decât Mario Iorgulescu. Ce face diferența dintre cele două cazuri atât de similare

Pe numele său au fost emise mandate europene de arestare, însă magistrații italini au refuzat extrădarea, invocând faptul că starea de sănătate psihică a tânărului nu permite să fie transportat.

Din septembrie 2019, autoritățile române sunt la a treia tentativă de a-l readuce pe fiul lui Gino Iorgulescu în țară, însă Curtea de Apel din Milano refuză extrădarea.

Primul mandat european de arestare a fost emis în iunie 2020. Al doilea în aprilie 2021, când tânărul a fost condamnat definitiv într-un dosar mai vechi. El ar trebui să ispășească trei ani de închisoare pentru complicitate la lipsire de libertate.

„În mai 2022, Curtea de Apel din Milano a dispus ca acele două mandate europene de arestare să nu fie executate, având în vedere starea mintală a persoanei”, a precizat recent ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă, confrom Libertatea.

Citește și: Cazul lui Mario Iorgulescu din nou în atenția judecătorilor. Aceștia se îndoiesc de diagnosticele puse în Italia. Ce probe au

Mario Iorgulescu atacă decizia de condamnare la închisoare

Următorul termen al procesului este stabilit pentru 11 ianuarie 2024, potrivit sursei citate mai sus. Atunci vor decide judecătorii italieni dacă Mario Iorgulescu va fi sau nu predat autorităților autohtone.

Prin sentința nr. 38/22 din 31 mai 2022, Curtea de Apel din Milano a refuzat extrădarea lui Mario Iorgulescu, dat fiind rapoartele medicale. Claudio Falleti, avocatul italian care l-a apărat pe tânăr în proces, a precizat că acesta suferă de „o afecțiune psihiatrică ireversibilă”.

Magistrații de la Curtea de Apel București susțin că rapoartele de expertiză medico-egală din Italia au fost făcute „în mod superficial, având concluzii ce par a fi fundamentate pe o documentație medicală incompletă”.

Citește și: Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare. S-a stabilit viteza pe care o avea în momentul impactului

Ce prevede legislația italiană

Legea referitoare la mandatele europene de arestare s-a schimbat de trei ori în ultimii ani în Italia. Dacă în 2019, atunci când Mario Iorgulescu a părăsit România, judecătorii puteau refuza extrădarea unei persoane, în cazul în care respectiva persoană are reședința legitimă și efectivă pe teritoriul Italiei, indiferent de cât timp a trecut de la momentul stabilirii pe teritoriul țării; în 2021 legea a fost modificată.

Astfel că, poate fi refuzată extrădarea unei persoane care are reședința sau se află în mod legal și efectiv pe teritoriul Italiei de cel puțin cinci ani. Instanțele italiene pot dispune ca pedeapsa să fie executată în Italia, în conformitate cu dreptul persoanei în cauză.

În luna august a anului 2023, s-a introdus un nou alineat. Conform acestuia judecătorii sunt nevoiți să: „se asigure că executarea pedepsei pe teritoriul Italiei e în mod concret de natură să crească șansele de reintegrare socială ale persoanei în cauză, ținând seama de durata, natura și modul de reşedinţă/domiciliu, de timpul scurs între săvârșirea infracțiunii în baza căreia a fost emis mandatul european de arestare și începutul perioadei de ședere/reședință, de lipsa cazierului și de îndeplinirea cu regularitate, în această perioadă, a obligațiilor contributive și fiscale, de respectarea normelor naționale privind intrarea și șederea străinilor, de legăturile familiale, lingvistice, culturale, sociale, economice sau de altă natură pe care persoana le are pe teritoriul italian și de orice alt element relevant”.

Citește și: „Mario n-a fost vinovat! Victima era de zece ori mai drogată!” Avocații lui Mario Iorgulescu redeschid cazul tânărului

Mario Iorgulescu va împlini cinci ani de când locuiește legal și efectiv pe teritoriul Italiei în septembrie 2024.

La 21 noiembrie 2023, Mario Iorgulescu, reprezentat fiind de avocații săi, a atacat decizia de condamnare la închisoare, printr-un recurs în casație. Dosarul nu a fost încă înregistrat pe rolul Curții Supreme.

Când va fi înregistrat, judecătorul va examina în camera de consiliu admisibilitatea cererii. Dacă este declarată admisibilă, potrivit Codului de Procedură Penală, instanța poate suspenda executarea hotărârii atacate.

Conform legii, la recursul în casaţie, judecătorii de la ÎCCJ verifică dacă hotărârea de condamnare este conformă cu regulile de drept aplicabile. Dacă există nereguli, iar recursul este admis, judecătorii casează hotărârea atacată și fie îl achită pe inculpat sau înlătură aplicarea greșită a legii, fie dispun rejudecarea cauzei.

Citește și: Gino Iorgulescu vrea dreptate pentru fiul său, Mario Iorgulescu. Reacția șefului LPF la ieșirea din sala de judecată | VIDEO

Declarațiile lui Mario Iorgulescu imediat după accident

Într-un interviu acordat pentru Fanatik.ro, Mario Iorgulescu spunea, în luna noiembrie a anului 2022, că nu dorește să se întoarcă în România: „Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia.”

De asemenea, acesta a vorbit despre relațiile cu familia sa, care, în urma accidentului, s-au răcit: „Victima era și ea drogată. Actele le are și avocatul meu. Dar acum nu pot vorbi cu el, nu am numărul lui și sunt certat cu ai mei.

Cu tata nu mai vorbesc de vreo două luni, iar cu mama m-am certat aseară. Mă tot cert cu ei de trei ani de zile, în fiecare zi aproape. Nu merg lucrurile între noi.”

Citește și: Ce s-a ales de familia tânărului care a murit în accidentul de mașină provocat de Mario Iorgulescu. A lăsat în urmă doi copii mici

În aceeași perioadă a stat de vorbă și cu reporterii SpyNews. Acesta a transmis condoleanțe familiei îndoliate, dar a avut un mesaj și pentru judecătoarea care a dispus condamnarea la închisoare. El a declarat faptul că: „Eu nu sunt un criminal, am făcut o greșeală și vreau să profit de acest moment să îmi cer iertare față de toată lumea, mai ales față de familia care a rămas fără un membru din cauza mea.

Le transmit sincere condoleanțe, dar, doamna judecătoare, dacă dumneavoastră și cei care urmăresc acest caz cred că eu merit 20 de ani de închisoare, e clar că lucrurile în România stau mai rău decât crede lumea.”

În luna martie 2023, Mario Iorgulescu a apărut la un post de televiziune susținând că nu va face nici măcar o zi de pușcărie: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie. Pentru că sunt protejat de statul italian, care îmi recunoaşte actele medicale.”

Guvernul anunță scumpiri majore din 2024. Cât va fi impozitul la un apartament de două camere... Rezultate Loto 31 decembrie 2023. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x