Mario Iorgulescu a primit o condamnare definitivă de 13 ani și 8 luni de închisoare, în urma uciderii unui bărbt de 24 de ani într-un accident rutier. Mario era băut și sub influența drogurilor. Accidentul s-a petrecut pe 8 septembrie 2019, iar imediat după, familia inculpatului, l-a dus în Italia.
Starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu s-a agravat progresiv după internarea în spitalele italiene
Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost internat după accident la Spitalul Elias din București. Purtătorul de cuvânt al spitalului a anunțat că este „în stare gravă, dar stabilă”.
Potrivit Libertatea, la câteva zile după internarea sa, pe 23 septembrie, s-a publicat un comunicat de presă conform căruia Mario Iorgulescu a părăsit spitalul, contrar recomandărilor medicilor, și a fost dus de familia sa să-și continue tratamentul „într-o țară din UE”.
De-a lungul timpului, tânărul a fost internat în cinci clinici din Italia. Conform sursei citate, Mario Iorgulescu a fost, mai întâi, pacientul Policlinicii San Donato din Milano, unde a stat, potrivit documentelor din dosar, două săptămâni. A fost internat apoi, pentru trei săptămâni, la Istituti Clinici Zucchi S.P.A., un institut de reabilitare psihiatrică din Monza.
De aici, fiul lui Gino Iorgulescu a plecat, pentru şapte luni, la clinica Casa Di Cura „Le Betulle” din Viale, iar în mai 2020, a fost transferat la o clinică privată din Mantova. A rămas acolo până în mai anul acesta, când a fost internat într-un spital din regiunea lacului Como.
La acesta din urmă ajungând la data de 05 mai 2023 „într-un puseu al afecţiunilor medicale psihiatrice de care suferă, fără acceptul cadrelor medicale, sau al părinţilor şi fără ştirea acestora, a părăsit clinica (din Mantova – n.r.) în care se afla”.
În ciuda tratamentelor primite, starea de sănătate s lui Mario s-a degradat progresiv. A trecut de la tulburări de somn şi sindrom de stres posttraumatic, până la leziuni cerebrale. Conform medicilor italieni, acestea ar fi apărut înainte de producerea accidentului din septembrie 2019.
Judecătorii români cer aducerea lui Mario Iorgulescu în țară
Până în acest moment, magistrații nu l-au putut audia pe Mario Iorgulescu. Aceștia au făcut numeroase încerări, începând cu august 2020, însă fără izbândă.
În septembrie 2021, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a încercat audierea lui prin videoconferinţă. Însă, potrivit sursei menționate, care citează un raport medical, directorul clinicii din Montova unde era internat a anunțat că:
„Domnul Iorgulescu este foarte agresiv, în special în cazul în care e condus în locuri care îi sunt străine, manifestă acţiuni distructive şi tulburări comportamentale grave, motiv pentru care acesta nu poate fi transportat.”
Instanța de judecată a refuzat propunerea de expertiză medico-legală înaintată de avocații familiei Iorgulescu. Aceștia insistau ca Mario să fie examinat de medicii italieni, însă Curtea de Apel București a motivat astfel: „Niciunul dintre înscrisurile medicale depuse la dosar nu relevă împrejurarea că inculpatul s-ar afla într-o imposibilitate fizică de a se deplasa în România sau că o astfel de deplasare i-ar pune în pericol sănătatea sau viaţa.”
De asemenea, magistrații adaugă: „Chiar apărarea a susţinut că, la începutul lunii mai, inculpatul a părăsit în mod voluntar unitatea medicală în care era cazat, fără acordul medicilor, fiind, aşadar, evident că starea fizică în care se află îi permite să se deplaseze dintr-un loc în altul, fără a avea probleme locomotorii sau de altă natură care să-l împiedice să fie transportat în România, în vederea efectuării expertizei medico-legale.”
Totodată, Curtea de Apel București înaintează o motivare a deciziei de condamnare a lui Mario Iorgulescu, potrivit căreia: „Dacă inculpatul a putut fi transportat din România în Italia la un interval relativ scurt de timp de la producerea accidentului, când starea sa de sănătate era, potrivit susţinerilor apărătorilor săi, una extrem de gravă, e greu de crezut că în prezent, la aproximativ 4 ani de la producerea evenimentului rutier în care acesta a fost implicat, revenirea sa în România nu ar mai fi posibilă.”
De asemenea, instanța susține că refuzul acestuia de a se deplasa în România este doar o modalitate de a evita arestarea.
Diagnosticele medicilor italieni sunt puse la îndoială de magistrații români
Curtea de Apel București, în ciuda diagnosticelor puse de medicii italieni, consideră că inculpatul se poate deplasa în România.
„Fără a face vreo apreciere cu privire la existenţa sau gravitatea acestei patologii, Curtea a apreciat că sub nicio formă o afecţiune de această natură nu-l împiedică pe inculpat să se deplaseze din Italia în România”, precizează instanța, după ce în mai 2022 Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu.
Magistrații italieni au susținut faptul că Mario, din cauza stării sale psihice, nu poate participa conștient la proces.
„În expertiza efectuată în Italia se face vorbire și despre un teren vulnerabil (cu referire la psihicul inculpatului), existent anterior evenimentului rutier, fără a se preciza dacă această constatare s-a bazat pe acte medicale relevante sau doar pe susținerile inculpatului și ale părinților săi”, susțin magistrații bucureșteni.
Judecătorii români au remarcat că în expertiza medico-legală din Italia, de la baza deciziei Curții de Apel Milano, există „anumite neconcordanțe, de natură să pună la îndoială concluziile la care a ajuns medicul italian care a întocmit-o”.
Citește și: Cine ar fi iubita lui Mario Iorgulescu. Bărbatul iubește cu patos o femeie cunoscută în showbiz-ul românesc
Traumatismul canio-cerebral minor de la Elias s-a transformat în leziuni cerebrale cu sechele pe termen lung
La internarea în Spitalul Elias, s-a consemnat în fișa inculpatului „un traumatism cranio-cerebral minor, fără leziuni cerebrale care să producă sechele pe termen lung. La externare, acest traumatism minor nici măcar nu mai este menționat, cel mai probabil pentru că s-a constatat că s-a vindecat”.
Astfel că, instanța a ajuns la concluzia conform căreia „raportul de expertiză medico-legală efectuat în Italia, în cadrul procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare, a fost întocmit, în mod superficial, având concluzii ce par a fi fundamentate pe o documentație medicală incompletă”.
Aceasta adaugă și faptul că, deși „s-a invocat existența unor boli psihice care ar data încă din copilărie, nu s-a făcut dovada afecţiunilor respective prin înscrisuri medicale”.
Citește și: Dezvăluire bombă despre Mario Iorgulescu! Ce se întâmplă cu el, de fapt, în Italia
Propriile declarații s-au întors împotriva lui
Curtea de Apel București aduce în discuție și interviurile acordate de-a lungul timpului de inculpat. Instanța nu consideră că Mario Iorgulescu, în urma limbajului folosit, nu s-ar afla în imposibilitatea de a participa la proces.
El a declarat pentru varii publicații din România atât că își dorește o pedeapsă cu suspendare, cât și că nu este un criminal, ci a făcut doar o greșeală pentru care își cere scuz public și, mai ales, că nu va face puscărie, fiind protejat de statul italian.
Vezi ultimele ştiri pe observatornews.ro
Mama tinerei ucise în Mangalia dezvăluie că Loredana ar fi avut relații cu patronul restaurantului. Ce detalii au ieșit ... Schimbări în Codul Rutier. Șoferii români vor fi supuși mai multor controale. De ce riscă să rămână fără permis în doar ...