Antena

Marele Charlie Chaplin a scris faimoasa melodie de la "Telecinemateca" postului național. ”Pentru un solist mort de 17 ani!”

În 1967, marele Charlie Chaplin scrie ”This is My Song”, o melodie superbă, pe care o pune pe coloana sonoră a ultimului său film, ”Contesa din Hong Kong”. Peste un an și jumătate, Viorica Bucur, viitoarea realizatoare a ”Galei desenului animat”, ajunge în TVR și propune ca aceasta să devină...genericul faimoasei emisiunii ”Telecinemateca”

Autor: Cătălin Oprişan Publicat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 19:12 | Actualizat: Joi, 04 Iunie 2020, 00:16
Galerie de imagini
”Telecinemateca”, plecată la drum la finele lui 1968, a fost, alături de ”Teleenciclopedia”, una dintre cele mai iubite emisiuni ale postului național din perioada comunistă

În 1967, marele Charlie Chaplin scrie scenariul și regizează ultimul său film, ”Contesa din Hong Kong”, o comedie romantică în care joacă Marlon Brando, Sophia Loren sau cel de-al treilea fiu al său, Sydney. Este a doua sa peliculă în care nu deține rolul principal (prima fusese ”Opinia publică” sau ”Parizianca”, 1923) și unica sa producție color. ”Contesa din Hong Kong” se baza pe chiar pe memoriile lui Chaplin. Acesta cunoscuse, prin 1920, în Franța, o rusoaică pe nume Moussia Sodskaia, alintată ”Skaia”, care apoi avea să se refugieze la Shanghai. Prin 1930, Chaplin vorbise cu faimoasa Paulette Goddard pentru o ecranizare, dar totul rămăsese la stadiul de proiect.

Cât de țigan român a fost marele CHARLIE CHAPLIN? ”Romani este singura limbă străină pe care am vorbit-o!”

În 1967, Chaplin are 78 de ani și e cuprins de nostalgiile tinereții. Rex Harrison spune ”pas”, dar Marlon Brando acceptă rolul. Genialul actor și regizor merge mai departe și compune o melodie pentru acest film. O intitulează ”This is My Song” și o vrea cântată de Al Jolson, unul dintre cei mai mari artiști din istorie, comediant de seamă, dotat cu o voce incredibilă, rămas în istorie drept "The World's Greatest Entertainer". I se comunică faptul că acesta a decedat în...1950, pe 3 octombrie. ”Charlie Chaplin refuză să creadă că a scris o piesă pentru un artist plecat cu 17 ani în urmă”, aveau să scrie apropiații. Nu crede nimic, până când nu i se arată o fotografie cu piatra de mormânt al lui Al Jolson. Atunci decide ca în film melodia să fie interpretată doar...instrumental!

Charlie Chaplin dând indicații regizorale celor doi imenși ai ecranului, Sophia Loren și Marlon Brando, la filmările de la ”Contesa din Hong Kong” din perioada McCarthismului, termen ce descrie o perioadă de suspiciune intensă anticomunistă în Statele Unite ale Americii, care a durat, cu aproximație, de la sfârșitul deceniului al patrulea până pe la mijlocul celui de-al șaselea

După ce-și revine din dezamăgirea de a nu-l avea pe Al Jolson ca interpret al melodiei, Chaplin nu renunță la ideea de a o transforma în hit. Se știe că locuiește în Elveția, iar în apropiere domiciliază și Petula Clark (rămasă în istorie drept prima femeie albă care atinge un artist de culoare, pe Harry Belafonte, în aprilie 1968, în cadrul unui show tv transmis în Statele Unite) o cântăreață și compozitoare britanică faimoasă în epocă. În acel moment însă, atât ea, cât și soțul și managerul ei, Claude Wolf, se găsesc în Reno, Nevada, SUA. În septembrie 1968, Wolff primește aici ”instrumentalul” și simte că piesa are potențial, că poate prinde în Franța. Tony Hatch, colaboratorul său, nu este de aceeași părere și-l anunță că nu-l va ajuta la aranjament. După mai multe refuzuri, piesa este trasă la ”Wester Studios” din Los Angeles. Petula nu o înregistrează numai în limba engleză, ci vine cu mai multe variante: ”C'est Ma Chanson”, în fraceză, ”Love, So Heisst mein Song”, pe limba lui Goethe sau ”Cara Felicita” în italiană. Aproape că refuză varianta în engleză: spune că versurile lui Chaplin sunt prea ”bătrânești, prea siropoase. Poate în 1920 erau bune, dar acum suntem aproape de 1970”, e auzită spunând. Pentru că mai au puțin timp la dispoziție, acceptă, totuși, doar dacă cei de la ”Pye Records” îi promit că va apărea ca o simplă melodie pe album. Dar aceștia o aruncă în eter ca un LP. Urmarea? Primul loc în UK Singles Chart, ”Discul de Argint” și vânzări de 500.000 de copii. Piesa place. Stă pe primul loc al topurilor în Irlanda (trei săptămâni), Australia (șase săptămâni) și face furori în Belgia, Noua Zeelandă, Singapore, Norvegia, Thailanda ori Venezuela.

Varianta din 1969 a melodiei ”This is My Song” interpretată de Petula Clark

I-au furat cadavrul lui Charlie Chaplin. L-au dus pe un câmp. Porumbul a crescut peste. ”Băăi, unde e mortul?”​

Să-i părăsim, pentru câteva minute, pe Charlie Chaplin și pe Petula Clark.

La finalul anilor '60, Televiziunea Română se află în căutarea unei identități clare. Este momentul în care apar două emsiuni de excepție, ”Telecinemateca” și ”Teleenciclopedia”. Șeful departamentului ”Selecție - Programare Film” este Octavian Sava, scenaristul de la ”Căpitanul Val-vârtej”, un serial de mare succes pentru cei mici. El și marele Tudor Vornicu, director de programe, decis nașterea ”Telecinematecii”, cara apare la finalul anului 1968. Miercuri seara, TVR transmitea filme de excepție. Emisiunea prinde, se primesc telefoane și scrisori de la telespectatori. Dar nu are un generic!

Singurul român care-a dansat cu CHARLIE CHAPLIN. Cine l-a ucis pe marele CONSTANTIN TĂNASE: rușii, o bere-n Cișmigiu sau 20 de aspirine pe zi?

Recomandari A1

În aprilie 1969, în redacția ”Selecție - Programare Film” ajunge regretata Viorica Bucur (n.r. - s-a stins din viață în 2011), o tânără de 23 de ani, viitor profesor doctor universitar la UNATC, viitoarea realizatoare a ”Galei desenului animat”, singura emisiunea dedicată acestui gen în perioada comunistă. ”Aveam o idee fixă! Am spus, într-una dintre ședințe, că o emsiune nu se poate afirma fără un generic. Ne gândiserăm să punem niște chipuri de actori. Octavian Sava a fost de acord, dar ne-a cerut să-l mai dinamizăm, să introducem niște momente din filme mai burlești”, declara Viorica Bucur pentru ”Adevărul”.

Faimosul generic al ”Telecinematecii”

”Mama desenului animat”, cum avea să fie cunoscută în perioada 1974 - 1992, cunoștea melodia lui Chaplin, ”This is My Song”, pe care o reținuse din filmul ”Contesa din Hong Kong”. Pentru că pelicula nu rulase în România, muzica nu era știută. ”Am propus-o ca melodie de fundal, a fost acceptată. Genericul era lung, ținea aproape cât melodia. S-a decis să se rămână la varianta originală, cea din film, instrumentală”, adăuga doamna Bucur. Pentru ”Telecinemateca” este aleasă varianta lui James Last (1929 - 2015), un cunoscut muzician german, compozitor și dirijor, care a transformat piesa într-una modernă.

Melodia se identifică, imediat, cu emisiunea. Cei care auzeau genericul știau că e miercuri seara și că urmează un film de calitate. ”Cred că a fost unul dintre cele mai de succes proiecte ale noastre”, mai spunea Viorica Bucur.

Peste ani, ”This is My Song” avea să fie înregistrată în cehă, olandeză, poloneză, sârbă, suedeză, spaniolă sau chineză. Dar, pentru români, piesa compusă de inegalabilul Charlie Chaplin continuă să însemne, și azi, la ma bine de cinci decenii de la lansare, ”Telecinemateca!”

Whatsapp LinkedIn
charlie chaplin telecinemateca tvr post national emisiune tv this is my song petula clark
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei ANIMAŢIE. Florin Piersic se pregăteşte de o nouă operaţie importantă. Primul mesaj transmis de pe patul de spital
Citește și
iUmor Sezonul 11, 23 octombrie 2021. Charlie Chaplin, super număr de roast
iUmor, 23 octombrie 2021. Charlie Chaplin, invitatul special al serii. A făcut un moment de roast despre...
iUmor Sezonul 11, 23 octombrie 2021. Charlie Chaplin, un număr de roast despre mai multe vedete din România
Bogdan Olteanu, pictură glitter cu chipul lui Charlie Chaplin
Video recomandate
Video
Citește și
Tiramisu din cozonac rămas de la Paște. Rețeta rapidă și delicioasă din doar câteva ingrediente Catine.ro
Schimbările prin care a trecut Ninel Conde de-a lungul timpului. Astăzi este de nerecunoscut Happy Channel
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină Libertatea.ro
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat: ”Până la termene limită,... Ziare.com
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la MET GALA 2024. GALERIE FOTO. Vezi ce alte celebrități mai fac parte din topul... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios HelloTaste.ro
Supermarketul din România care îţi dă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Data până la... Antena3.ro
Primul iPhone pliabil ar ajunge pe piață anul viitor. Ce ecran inedit ar avea smartphone-ul Apple useit
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ce are Terra în comun cu Marte? Cercetătorii au găsit roci bogate în oxigen care indică multe asemănări Wall-Street
Iulia Vântur, despărțită de Salman Khan în ziua de Paște! Cum a petrecut vedeta Kudika
Cu ce să stropești trandafirii plini de afide. Amestecul care face minuni cu florile tale, e bun și la mușcate Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Florin Piersic a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Marele actor rămâne sub... Observator
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini wow și... ProSport
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva... Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai... ZUTV
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau... UseIT
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Mihai Dragomir a „desființat-o” pe Alexandra Veber în timpul duelului. Ce i-a zis, fără reținere
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce echipă a câștigat al nouălea battle. Ce anunț a făcut Irina Fodor
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Richard Abou Zaki a ales să folosească o amuletă puternică. A urmat Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce temă de gătit a pregătit Irina Fodor pentru al nouălea battle și cine sunt degustătorii
Prognoza meteo 9 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a clacat și a avut nevoie de ajutor din partea medicilor. Ce s-a întâmplat
Cât de frumoasă este fiica lui Ion Țiriac, Ioana Țiriac. Moștenitoarea imperiului face furori cu stilul ei de viață
În ce relații a rămas Claudia Pavel cu tatăl fiului ei. Decizia importantă pe care bărbatul a luat-o pentru Noah
Mireasa sezonul 9, 8 mai 2024. Ce băiat a câștigat concursul de dans. Doar Delia nu i-a acordat nota 10
Mai multe