Pe 1 martie 1978, doi profanatori - un polonez și un bulgar - fură sicriul în care odihnea marele Charlie Chaplin, cu scopul de a cerși bani din răscumpărare. Poliția elvețiană îi caută 10 săptămâni. Oamenii cer 600.000 de dolari, coboară, apoi, la 100.000. Nu-i primesc niciodată, dar nici nu mai știu unde l-au reînhumat: porumbul crescuse pe câmpul respectiv. ”Vagabondul” făcuse spectacol și după moarte...
Da, pare o peliculă horror de tip B, dar nu e! Dimineață, 1 martie 1978, cimitirul Corsier-sur-Vevey (Elveția). După câteva ore de muncă pe o ploaie apocaliptică, cei doi...săpători ajung la obiectiv. Scot un sicriu de sub o piatră albă, ascunsă printre 400 de morminte, îl urcă într-o camionetă și...la revedere! Nici măcar nu aruncă la loc pământul escavat. Imediat, poliția găsește groapa căscată. Pe travertin scrie: ”Charles Chaplin 1889 - 1977”.
Chaplin și soția, în ultimii ani de viață
Cel mai mare actor al tututror timpurilor părăsise această lume chiar de Crăciun. Pe 27 decembrie fusese îngropat în localitatea elvețiană. Peste două luni, locul său de veci era profanat, iar sicriul dispăruse!
10 săptămâni a stat în alertă poliția elvețiană. Atât ea, cât și Interpolul. Eugene, unul dintre copii lui Chaplin cu Oona ( a avut opt cu fiica marelui Eugene O'Neill), povestea: ”Fix în acea perioadă, Aldo Moro, politicianul italian, fusese răpit, apoi asasinat pe 9 mai 1978, de către <<Brigăzile Roșii>>. Acestea ceruseră răscumpărare, n-o primiseră și l-a omorât. Ne-am gândit ce se poate petrece cu un cadavru”... Au început speculațiile: Chaplin Chaplin fusese ”răpit” de antisemiții supărați că un cetățean cu afinități evreiești odihnea într-un țintirim anglican; s-a spus că fusese opera susținătorilor naziști, deranjați că marele actor îl parodiase pe Adolf Hitler în filmul ”Dictatorul”; ba, nu! Englezii îl luaseră de acolo, pentru a-l duce pe pământ saxon, unde văzuse lumina zilei.
Chaplin a fost înmormântat la finele lui 1977. Nu avea liniște nici măcat trei luni
Nici ”Charlot” nu putea regiza mai bine o tragi-comedie
Cum stăteau așa în castelul lor din apropiere de Lausanne, cei din familia lui Chaplin au primit un tefelon. L-au cerut pe Giuliano Canese, șoferul defunctului, pentru a începe negocierile. Prima strigare, 600.000 de franci elvețieni, puțin mai mult de jumătate de milion de euro. Refuz. ”Soțul meu ar fi considerat această acțiune drept una ridicolă”, au fost vorbele Oonei. Au mers apoi pe 600.000 de dolari. Nimic! 500.000? S-a tot coborât, până s-a ajuns la 100.000 de dolari. Gata! Autoritățile au pus banii într-o servietă, un polițist a fost deghziat în șofer, omul a mers să ducă banii. Pe drum, poștașul locului l-a zărit la volanul ”Rolls Royce”-ului lui Chaplin și a anunțat o parte a poliției ce nu știa de operațiune. Aceasta a intervenit, s-a sistat tot.
Timpul trece. Pe 17 mai 1978, la 9.30 de dimineața, sunt supravegheate peste 200 de cabine telefonice din Lausanne, Polonezul ROMAN WARDAS, 24 de ani, și bulgarul GANCIO GANEV, 38, sunt arestați. Cei doi mecanici declară că au vrut să se îmbogățească, dar fără violență. Citiseră într-un ziar italian că un ”macaronar” făcuse la fel, ceruse răscumpărare pentru un...cadavru și o primise. Wardas e condamnat la patru ani și jumătate de muncă. Ganev primește doar 18 luni. Văduva lui Chaplin anunță că cei implicați sunt iertați! Gata, totul e bine când se termină cu bine. ”Charlot” e singurul actor care a dat spectacol și după moarte...
Am avut un cadavru. Unde e acum?
Buuun. Acum, unde e cadavrul? Chiar așa, unde e? Hoții își aduc aminte că l-au dus și l-au îngropat pe un câmp de porumb. Atunci, cultura era mică. Dar cum în Elveția plouă non stop, plantele au crescut, zona s-a modificat considerabil. Nu mai găsesc locul...Numeroase forțe sunt aduse pentru căutare. După alte câteva zile, e găsit într-un lan de grău, aproape de castelul familiei. Agricultorul care deține pământul, e supărat. ”Ce-ați făcut din glia mea?” Curând își dă seama că e rost de publicitate, așa că pune o plăcuță. ”Aici a odihnit Charlie Chaplin. Pentru puțină vreme!”
E înmormânat, deasupra sa e turnat beton, apoi o placă grea, pentru ca nimeni să nu se mai poate atinge de Charlie Chaplin. Gata! Stop! Cum, ”stop”? Nu s-a terminat? NU!
În 2014, apare ”Prețul faimei”. Aici, unul dintre actori, Benoît Poelvoorde, ”măsoară”, cu pașii, locul unde se presupune că l-ar fi reînhumat pe Chaplin
În 2014, lui Xavier Beauvois îi vine ideea regizării unui film, ”Prețul faimei”, în care descrie toată acțiunea. Eugene Chaplin e de acord să joace în film. ”Am vrut să facem această comedie pentru ca lumea să cunoască întreaga nebunie de atunci!”
Charlie Chaplin s-a născut, azi, pe 16 aprilie.
Nu, nu e Photoshop! Transformarea spectaculoasă a unei prezentatoare TV la trei săptămâni după ce a născut gemeni! Imagi... Ai mâncat kiwi toată viața, dar n-ai știut asta! Modul uimitor prin care se obțin aceste fructe: ”Un mascul se combină c...