Antena

Cum prepari must de struguri dupa cea mai veche rețetă

Poate cea mai așteptată băutură din an este.... mustul de struguri, cel mai sănătos și gustos suc natural, dar cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, datorită conţinutului ridicat de vitamina C

Publicat: Sambata, 15 Septembrie 2018, 09:44 | Actualizat: Vineri, 06 Noiembrie 2020, 20:52
Galerie de imagini
reteta must de struguri

Poate cea mai așteptată băutură din an este.... mustul de struguri, cel mai sănătos și gustos suc natural, dar cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Cel mai bun must de struguri se face după rețete vechi, cu tradiție, la fel ca această băutură-minune.

Mustul de struguri este recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar şi celor aflaţi în convalescenţă, deoarece stimulează imunitatea şi refacerea organismului. Pentru a obține însă un must de calitate se cere urmărea unor etape clare, după cum urmează:

Pe aceeași temă

Must de struguri după cea mai veche rețetă - Cum alegi strugurii

Pentru a obține un must de calitate, strugurii din care se face mustul trebuie să fie ajunși la maturitatea de consum, adică să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, pentru a se evita inceprea procesului de fermentație. Se poate folosi orice soi de struguri, albi sau roșii, cu respectarea condițiilor amintite.

Must de struguri după cea mai veche rețetă - Pregătirea strugurilor

Pregătirea strugurilor în vederea zdrobirii și presării este o etapă importantă în vederea obținerii unui must de calitate. Strugurii proaspăt culeși se spăla bine cu apa curată, fie într-un coș de nuiele (dacă sunt mulți), fie într-un vas de bucătărie cu sită. Printr-o spălare eficientă a strugurilor, pe lângă praful și impuritățile depuse pe boabele de struguri, se înlătura și o parte considerabilă din microorganismele care sunt responsabile pentru procesul de fermentație. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele; dintre boabe se vor folosi doar acelea care sunt coapte bine, crescute suficient și nesfaramate.

După alegerea cu grijă a boabelor de stugure, urmează procesul de zdrobire. Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face, fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet. Să nu uităm că, bătrânii noștri nu aveau prea multe ustensile la îndemână și zdrobeau strugurii cu picioarele, după ce îi puneau în jgheaburile de la fântână....

Must de struguri după cea mai veche rețetă- Păstrarea la rece

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spăla foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. Pâlnia și dopurile ce se vor folosi trebuie să fie și ele bine spălate și curățate de impurități. Poate că mulți dintre voi vă mai amintiți că (la bunici)...mustul era degustat, cu mult înainte de a fi pus în sticle!

Recomandari A1

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul; oală cu must se așează în cea cu apa, pentru a nu intră în contact direct cu focul; astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Pe aceeași temă

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit.

Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate. După această, sticlele cu must se așează într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După această, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așează într-un loc rece (pivniță sau cămară).

În cazul în care se dorește obținerea unui must fără fierbere la foc, atunci strugurii zrobiti și sucul se țin într-un recipient câteva ore, în funcție de tipul de strugure. Apoi se strecoară, iar sucul obținut (mustul) se toarnă în recipientele de sticlă. Acestea trebuie lăsate câteva zile, pentru că lichidul tulbure să se limpezească și să se facă depuneri pe fund.

Whatsapp LinkedIn
must de struguri reteta must de struguri must de struguri reteta cea mai veche retata de must de struguri cum prepari must de struguri cum prepari reteta must de struguri
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Citește și
Must pentru iarnă. Trei metode de păstrare a mustului pe timpul iernii
De ce se pune aspirină în mustul de struguri
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Elon Musk a intrat cu colții în angajații Tesla: a concediat o echipă întreagă Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
De ce gospodarii de la țară dau cu var copacii înainte de Paște. Ce ascunde acest obicei Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 9. Cristian a primit o scrisoare de la Antonia în direct. Cum a reacționat: „Te pupă șefa ta!”
Răzvan Simion și Daliana Răducanu se pregătesc pentru nuntă. Când va avea loc marele eveniment și ce detalii au oferit cei doi
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
Regula pe care trebuie să o respecte cei prezenți la priveghiul nepotului lui Tzanca Uraganu. Imagini de la priveghi
A murit cea mai înaltă femeie din lume. Ea avea 2,23 metri înălțime la vârsta de 20 ani. Cum arăta
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Noutățile lunii Mai în AntenaPLAY!
Mai multe