Dulceață de zmeură - cea mai simplă rețetă. Cum să o prepari acasă. Trucurile celor mai iscusite gospodine
Dulceața de zmeură e delicioară, mai ales dacă o prepari în casă, cu fructe proaspete. Descoperă trucurile celor mai iscusite gospodine pentru cea mai gustoasă rețetă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 Iunie 2024, 15:40 | Actualizat: Duminica, 16 Iunie 2024, 22:28- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Înainte de a începe să prepari dulceața de zmeură, indicat este să ții cont de câteva sfaturi:
- Zmeura să fie proaspătă și coaptă, dar nu prea coaptă sau stricată.
- Borcanele să fie sterilizate corect. Acest lucru va preveni formarea mucegaiului și va permite dulceții să se păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Dulceața se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat. Dacă produsul este păstrat în condiții optime, poate ține până la un an sau mai mult.
- În timpul fierberii, îndepărtează spuma care se adună la suprafață pentru a îmbunătăți claritatea și textura finală a dulceții.
- Gândește-te să incluzi și cucul de lămâie, care adaugă o notă de prospețime dulceții, dar ajută și la păstrarea culorii frumoase a fructelor și acționează ca un conservant natural.
H2: Rețetă simplă de dulceață de zmeură
Dulceața de zmeură este una dintre cele mai gustoase astfel de produse. Rețeta de mai jos este simplă și rapidă. Iată cum prepari cea mai delicioasă dulceață de zmeură chiar la tine acasă.
H3: Ingrediente rețetă dulceață de zmeură
Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru cea mai bună dulceață de zmeură, respectiv:
- 1kg zmeură;
- 1kg zahăr;
- lămâie.
Reține că pentru dulceaţa de zmeură, un kilogram de fructe ajunge pentru prepararea a cinci borcane mici.
H3: Mod de preparare rețetă dulceață de zmeură
Spală bine zmeură într-un vas cu apă rece, după care las-o la scurs pentru câteva minute.
Într-un vas mai mare, larg și deschis ca lichidul în surplus să se evapore, amestecă zmeura și zahărul. Lasă compoziția să se odihnească până când zahărul începe să se topească și se formează un sirop natural. Aceasta poate dura între 30 minute și 2 ore.
Pune vasul pe foc mediu și adaugă sucul de lămâie. Amestecă ușor pentru a te asigura că zahărul s-a topit complet.
Lasă amestecul să fiarbă pentru aproximativ 20-30 de minute, până când se îngroașă. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, pune o picătură pe o farfurie rece. Dacă se întărește și nu curge, dulceața este gata.
Între timp, sterilizează borcanele în care vei pune dulceața de zmeură. Poți face asta fie în cuptor la 120 de grade timp de 15 minute, fie prin fierbere într-un vas cu apă timp de 10 minute.
Toarnă dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând un spațiu de aproximativ 1 cm la partea de sus. Închide borcanele bine.
Pe aceeași temăLăsă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Apoi, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.
”După ce punem dulceaţa în borcane, este bine să întoarcem cu capacul în jos. Este un produs realizat manual şi atunci este posibil ca un borcan să nu se închidă bine. Este important să le lăsăm cum sunt ele în cantitate mai mare şi chiar acoperite cu şervete sau ţinute la temperatura lor, să se răcească cât mai încet. Astfel nu vom avea surpriza ca peste câteva luni să se zaharisească produsul”, este sfatul Danielei Necula, administrator ”Tradiţional natur” Berca.
H2: Dulceață de zmeură cu mentă. Cum introducem acest truc în rețeta clasică
Dacă dorești, poți adăuga în dulceața de zmeură un baton de vanilie sau câteva frunze de mentă pentru o aromă suplimentară.
Menta "taie" din dulceața zmeurei și în același timp îi accentuează aroma. Indicat este ca ea să fie adăugată în ultimele 15-20 de minute de fierbere.
Pe aceeași temăPe parcursul fierberii, gustă dulceața și ajustează aromele după preferințe. Dacă este prea dulce, poți adăuga puțin suc de lămâie pentru a aduce un echilibru între dulce și acidulat. Dacă este prea acidă, adaugă puțin mai mult zahăr.
Tot acum este momentul să adaugi orice arome sau condimente suplimentare pentru a-ți personaliza dulceața. Fie că este vorba de vanilie pentru un gust clasic, sau de un vârf de cuțit de scorțișoară pentru o notă caldă, aromele suplimentare pot transforma o dulceață simplă într-o creație unică.