Prăjitura care ne-a făcut copilăria mai... dulce! "Savarina Neatza", o reţetă specială
Savarinele sunt preferatele românilor când vine vorba de desert, aşa că ne-am gândit să vă reamintim de o reţetă specială
Publicat: Miercuri, 15 Februarie 2017, 12:24 | Actualizat: Joi, 11 Martie 2021, 15:39Savarinele sunt preferatele românilor când vine vorba de desert, aşa că ne-am gândit să vă reamintim de o reţetă specială
Ingrediente:
-pentru aluat
500 gr faina albă
1 praf sare
un cub drojdie proaspătă (25 gr)
250 ml lapte
100 gr unt topit
3 ouă
2 linguri zahăr
pentru sirop
1 l apă
1 kg zahăr
rom
coajă de lămâie
coajă de portocale
- pentru umplut:
500 gr crema de vanilie (budincă)
pentru ornat
500 ml smântâna lichidă
pentru jeleu roşu
500 ml suc de vişine
1 lingura amidon
Mod de preparare
Se cerne faina într-un vas, se face un locaş în mijloc.
Drojdia se dizolvă în laptele cald, alături de sare şi zahăr. Când maiaua este pregătită se toarnă în locaşul din faină, se adauga ouăle şi untul topit. Se frământa un aluat care se pune la dospit în loc cald, acoperit cu un ştergar curat.
După ce a crescut, se presara ulei pe masa de lucru şi se formează bile potrivite, la 1/3 din dimensiunea formelor de copt. Formele trebuie unse bine cu ulei pentru a nu se lipi cojile de savarine. Se lasa 30 minute în forme înainte de a le pune la copt.
Se pun la copt în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 40 minute. Se scot apoi, se lasă la răcit. Cojile de savarine trebuie lăsate să se usuce, eventual de pe o zi pe alta.
După ce s-au uscat foarte bine, se râde uşor partea superioară astfel ca să poată absorbi siropul cât mai bine.
A doua zi, se pregăteşte un sirop. Se pune la fiert 1 l de apă cu 1 kg de zahăr, coajă de lămâie şi de portocală. Se lasa să fiarbă foarte bine, apoi se lasă un pic la temperat.
Savarinele se introduc în sirop, cu partea rasă în jos astfel încât să absoarbă mult sirop.
Se scot şi se lasă la răcit. Urmează să fie umplute cu frişcă motiv pentru care se ţin înainte la frigider să fie reci. Se taie apoi căpăcelul fiecăreia, însă nu foarte gros, să rămână ca o pălărie mică.
Smântâna naturală trebuie să fie foarte rece înainte de a fi mixata şi transformată în frişcă.
Se bate cu ajutorul unui mixer până devine pufoasă şi aerată.
Se dizolvă o lingură de amidon în puţin suc de vişine, se omogenizează,apoi se adauga restul de suc şi se pune pe foc să fiarbă. Se va lega rapid din cauza amidonului, astfel că nu va trebui să fiarbă prea mult. Se ia de pe foc şi se lasă la temperat.
Savarinele însiropate se ung cu jeleu de vişine. Apoi, se injectează cu cremă de vanilie, se ornează cu frişcă proapata şi se dau la rece până în momentul servirii.