Prăjitura Teia. Rețetă de pandișpan cu aromă de tei și cremă de lămâie
Ne place să trecem pe sub teii înfloriți și să ne îmbătăm cu parfumul florilor, ne place și ceaiul de tei, însă prăjitura Teia este este extraordinar de gustoasă și aromată, dacă o încerci odată, cu sigurață o vei repeta.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Iulie 2020, 11:40 | Actualizat: Joi, 23 Iulie 2020, 11:53- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Prăjitura Teia face parte din colecția de rețete din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani și este de fapt un delicios pandișpan cu aromă de tei și cremă de lămâie.
Ingrediente pentru Rețeta Prăjitura Teia
- Pentru blat de pandișpan ăn tavă de 25/40 cm:
- 8 ouă
- 8 linguri de făină
- 8 linguri de unt topit
- 12 linguri de zahăr
- coaja de la 2 lămâi
- zeama de la 1 lămâie
- un praf de sare
- Pentru sirop de tei:
- 1 l apă
- 400 gr flori de tei
- 200 gr zahăr
- felii de la 1/2 lămâie
- Pentru cremă:
- 400 gr frișcă
- 250 gr mascarpone
- 150 gr zahăr pudră
- coaja și sucul de la o lămâie
- Decor:
- felii de lămâie
- sirop de tei
- 1 plic gelatină, tort gelee
Mod de preparare pentru Rețeta Prăjitura Teia
Pentru a pregăti blat de pandișpan se începe prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, apoi se adaugă, treptat, untul topit și se omogenizează. Se adaugă și coaja rasă de lămâie.
Albușurile se mixează spumă presărate cu puțină sare, apoi cu zahărul adăugat treptat și zeama de lămâie, adăugatî tot treptat.
Se amestecă cele două compoziții și se încorporează, treptat, făina.
Blatul de pandișpan se întinde în tava tapetată la bază cu hârtie de copt, iar marginile unse cu ulei și presărate cu zahăr pudră. Se coace la 170 de grade, pentru 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.
Pentru siropul de tei se fierbe apa, apoi se infuzează florile de tei exact ca la ceai. Se strecoară, se adaugă zahărul și se fierbe dinb nou siropul până devine consistent. Se stinge focul și se adaugă felii de lămâie în sirop, pentru a nu oxida. Când se răcește, cu ajutorul unei pensule, se tamponează cu el, blatul de pandișpan răcit.
Pentru crema de mascarpone, se mixează frișca adăugând și zahărul, apoi se încorporează mascarponele, coaja și zeama de la o lămâie. Se adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Siropul de tei care rămâne, se mai fierbe și se adaugă un plic de gelatină( tort gelee) incoloră și se obține un minunat jeleu de tei.
Feliile de lămâie de trec prin acest jeleu de tei și se decorează cu ele minunata prăjitură Teia.