Rețetă clasică de pască. Pască cu aluat de cozonac și brânză cu stafide.
Indiferent câte rețete de pască sunt, cea mai frecvent întâlnită este rețeta clasică de pască: Pască cu aluat de cozonac și brânză cu stafide.
Publicat: Marti, 23 Aprilie 2019, 17:00 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Indiferent câte rețete de pască sunt, cea mai frecvent întâlnită este rețeta clasică de pască: Pască cu aluat de cozonac și brânză cu stafide.
Ingrediente pentru Rețetă clasică de pască
- Pentru aluat:
- 400-450 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- 175 ml lapte
- 125 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 100 ml ulei
- 50 g unt
- 40 ml esență de vanilie
- puțină sare
- Pentru umplutură:
- 750 g brânză proaspătă de vaci
- 150 g brânză telemea sărată
- 100 g smântână
- 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase)
- 100 g griș
- 100 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 100 g stafide
- coaja rasă de la o lămâie
- 4 ml esență de vanilie
- 1 gălbenuș + 1/2 linguriță de lapte, pentru uns aluatul de deasupra
Mod de preparare pentru Rețetă clasică de pască
Sfărâmăm drojdia într-un bol și o frecăm cu o lingură de zahăr până devine fluidă. Adăugăm o ceașcă de lapte cald și o lingură de făină și formăm maiaua pe care o lăsăm să se dezvolte, acoperind vasul cu un ștergar.
Restul de zahăr îl punem în laptele cald si amestecăm până se topește zahărul.
Topim untul și îl amestecăm cu uleiul.
Facem un locaș la mijlocul făinii din vas, unde vom începe să punem pe rând, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amestecăm cu puțină făină să creăm o bază, apoi gălbenușurile frecate cu un praf de sare, amestecăm din nou, apoi turnăm din amestecul de ulei cu unt, și maiaua care între timp și-a dublat volumul. Amestecăm toate aceste ingrediente, adunând și făina de pe margini și continuăm să adăugăm laptele, amestecul de ulei cu unt, esența și zahărul vanilat. Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru înfăinată, până se omogenizează bine și nu se mai lipește de mâini. Dacă mai necesită făină, mai adăugăm. Punem aluatul în vas, îl acoperim cu câteva ștergare și îl lăsăm la loc cald, până își dublează volumul, intre 45-60 de minute.
După ce aluatul s-a dezvoltat suficient, îmbrăcăm cu 2/3 din el, pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia și întindem compoziția de brânză în interior. Acoperim forma de copt și o mai lăsăm la loc cald 15-20 de minute, apoi o introducem la cuptorul preîncâlzit, la 165 de grade, pentru 15 minute.
Între timp, din aluatul oprit realizăm niște împletituri cu care ornăm pasca deasupra.
Scoatem pasca din cuptor, asezăm împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea, le ungem cu gălbenuș de ou diluat cu lapte și dăm din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește și se coace. Lăsăm pasca să se răcească bine, ca să o putem porționa frumos, altfel brânza se va împrăștia.
Albușurile care rămân, de la aluat și de la gălbenușul cu care se unge aluatul, se pot pune în compoziția de brânză sau se pot folosi la alte prăjituri.