Cum putem pregăti cozonac în varianta de post? Rețetă de cozonac de post cu umplutură de mac
Pornim de la rețetele clasice de cozonac, le putem adapta și pentru varianta de post cum este și această Rețetă de cozonac de post cu umplutură de mac.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Aprilie 2020, 11:13 | Actualizat: Luni, 06 Aprilie 2020, 11:43- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Poate că nu este atât de pufos ca un cozonac clasic, dar cu siguranță este delicios și ne putem răsfăța cu el și în perioadele de post.
Iată ingredientele pentru Rețetă de cozonac de post cu umplutură de mac:
- 700-750 gr făină
- 150 gr zahăr
- 7 gr drojdie uscată
- 450 ml suc de portocale, proaspăt
- 150 ml ulei
- 1 linguriță sare
- Umplutura:
- 200 gr mac
- 125 ml lapte de cocos
- 150 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- Pentru uns:
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță de apă
Mod de preparare pentru Rețetă de cozonac de post cu umplutură de mac
Făina se cerne într-un vas adânc, de 2-3 ori pentru a fi aerată și se lasă la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a frământa aluatul pentru cozonac de post cu umplutură de mac.
Tot la temperatura camerei se lasă și restul ingredientelor.
Se face o adâncitură la mijlocul făinii, unde se pune drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin suc de portocale încălzit. Se amestecă până rezultă o compoziție omogenă și se lasă câteva minute la dezvoltat.
Se încălzește restul de suc și se dizolvă zahărul în el. Se încălzește și uleiul.
Pe aceeași temăCând maiaua și-a dublat volumul, se toarnă, treptat și alternativ, sucul cald și uleiul și se amestecă cu făina și maiaua din vas. Se presară și sarea și se frământă un aluat ușor ferm, care se lasă acoperit și la loc cald, aproximativ o oră la dospit.
Între timp se pregătește umplutura de mac. Se amestecă macul măcinat cu zahărul și laptele de cocos și se fierb până când rezultă o compoziție mai compactă. Se adaugă și esența și se lasă la răcit.
Se întinde aluatul de cozonac într-o foaie de 1 cm grosime și se așază cu lingura, din loc în loc, umplutura. Nu o întindem uniform, pentru a avea un aspect mai plăcul în secțiune.
Se rulează foaia de aluat și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă din nou să se dezvolte 30-40 de minute, timp în care se va porni cuptorul la 160 de grade.
Se coace cozonacul pentru 40-45 de minute, la 160 de grade, iar la final se unge cu un sirop de zahăr pentru a avea luciu.
Spor și poftă bună!