Rețetă țărănească de ciorbă de cartofi cu rasol de porc afumat
Cele mai savuroase rețețe de preparate rămân tot vechile rețete ca la mama sau bunica, cum este și această rețetă țărănească de ciorbă de cartofi cu rasol de porc afumat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Mai 2020, 10:07 | Actualizat: Marti, 26 Mai 2020, 10:31Gustul delicios al ciorbei îl dau, pe de o parte cartofii noi și rasolul de porc afumat, dar și sosul de roșii cu ceapă călită, aromatizat cu cimbru proaspăt.
Ce ne trebuie pentru Rețetă țărănească de ciorbă de cartofi cu rasol de porc afumat:
- 500 gr rasol de porc afumat
- 500 gr cartofi noi
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ardei roșu, gras sau capia
- 500 gr roșii bine coapte
- 1 lingură ulei
- 3 l de apă
- sare și piper
- leuștean și pătrunjel verde
- 1-2 crenguțe de cimbru
Rețeta de Ciorbă țărănească de cartofi cu rasol de porc afumat - Preparare
Rasolul de porc se porționează în bucăți potrivite care se clătesc bine în apă fierbinte. Apoi se pun la fiert în 3 l de apă.
O ceapă se curăță, se toacă cuburi și se trage ușor la tigaie, fără a o lăsa să se prăjească. Se stropește cu puțină supă fierbinte pentru a nu prinde gust de prăjeală. Când ceapa este pătrunsă, se adaugă roșiile decojite și tocate mărunt și se lasă să fiarbă până rezultă un sos scăzut. Se adaugă și 1-2 crenguțe de cimbru proaspăt.
Cealaltă ceapă, împreună cu morcovii, se curăță, se toacă și se adaugă în vasul cu ciorbă de pe foc, atunci când carnea începe să se pătrundă.
Pe aceeași temăMai târziu, când și ceapa și morcovii sunt pătrunși se adaugă cartofii curățați, spălați și tocați cuburi, dar și ardeiul tocat tot cuburi.
Lăsăm să se pătrundă și cartofii, apoi adăugăm sosul de roșii și mai lăsăm ciorba să fiarbă pentru 2-3 clocote timp în care o gustăm și o mai asezonăm cu sare, dacă mai necesită.
Leușteanul verde îl adăugăm în ciorbă cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, pentru a avea timp să-și degaje aroma.
Dacă folosim și pătrunjel verde, pe acesta îl adăugăm după stingerea focului.
Pe aceeași temăCiorba țărănească de cartofi se poate acri în timpul servirii cu oțet de vin roșu, așa cum o acreau bunicile la vremea lor.
În sezonul rece, ciorba de cartofi se acrește cu zeamă de varză, sau se mai poate acri cu borș de casă.
Spor și poftă bună!