Antena

Sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat

Pentru că se apropie perioada pregătirii cozonacilor pentru masa de Crăciun, vă oferim de la specialiști, câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 18 Decembrie 2020, 17:04 | Actualizat: Vineri, 18 Decembrie 2020, 18:10
Cozonac preparat în casă

Pentru că majoritatea gospodinelor se plâng adesea de nereușita cozonacilor, de necreștera aluatului, sau că li se crapă cozonacii în timpul coacerii, am intervievat de-a lungul timpului mai mulți specialiști în cofetărie și patiserie și am reușit să culegem de la aceștia câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat.

Nu trebuie să abandonăm ideea de a prepara cozonacul în casă, pentru că gustul acestuia nu se compară cu cel cumpărat și, în plus, satisfacția va fi mai mare când cei dragi se vor delecta cu un desert delicios și mai sănătos.

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat:

În primul rând, pentru reușita aluatului de cozonac, trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc, este acela că făina trebuie cernută de două, sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată.

Nu punem drojdie prea multă,în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachetul de drojdie, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea. De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune maxim 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, dar nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este unul din factorii care influențează crăparea cozonacilor.

Pe aceeași temă

Aluatul trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi, altfel dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptorul cald și de aceea se va crăpa.

Este indicat să ungem aluatul din belșug și uniform cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta cozonacul să se rumenească mai uniform și mai lent.

Nu trebuie să deschidem ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră de coacere, iar dacă atunci ni se pare că este prea rumenit cozonacul, îl acoperim cu o hârtie de copt albă pentru restul timpului de coacere. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului.

Ce trebuie să știm despre umplutura din interiorul cozonacului?

Trebuie să avem grijă ce fel de umplutură folosim pentru că și aceasta va tinde să se dezvolte în interiorul cozonacului și de asemeni aluatul se va crăpa. În general umplutura în care se folosesc albușurile bătute, se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Putem adăuga și puțină făină sau pesmet, în compoziția de umplutură, pentru a diminua expandarea acesteia în interiorul aluatului.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Nu trebuie să întindem foaia de aluat în strat foarte subțire atunci când o umplem cu o compoziție de bezea, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă alegem să împletim aluatul de cozonac, nu vom presa împletiturile prea mult, ci le vom lăsa mai slobode.

Whatsapp LinkedIn
cozonac sfaturi pentru cozonac aluat de cozonac reteta de cozonac
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
Citește și
Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit...
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac...
Secretul pentru cel mai gustos cozonac. Cu ce să dai pe el după ce îl scoți din cuptor
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Concurenții au vorbit prin video call cu familiile. Mama Ionelei nu a fost de găsit
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Cristian spune că Albert și Laura ”se mângâie pe picior”
La ce sumă ajunge bacșișul unui ospătar care lucrează la un club de lux de pe litoral: „Se vede masa cu valoare”
Orașul în care a început să plouă cu pești. Localnicii s-a trezit „atacați” de vietățile care cădeau din cer | VIDEO
Românii au dat năvală la camerele de gardă după Paște. Mesele copioase au provocat urgențe în rândul populației
Daniela Crudu a născut de Paște! Prima imagine cu băiețelul ei, Dominic
Horoscop zilnic 7 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Mădălina Ghenea, primele declarații despre despărțirea de Grigor Dimitrov. A făcut anunțul de Paște
Google marchează ziua de azi, 6 mai, cu un doodle special. Ce reprezintă și în ce țări e vizibil
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Mai multe