Rețetă de mărțișor: Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni
Nu numai mărțisoarele clasice pot aduce bucurie ci și mărțișorul din farfurie, un mărțișor culinar în culorile simbolice alb și roșu, cum este și acest delicios tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni.
Publicat: Miercuri, 27 Februarie 2019, 16:04 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 18:49Nu numai mărțisoarele clasice pot aduce bucurie ci și mărțișorul din farfurie, un mărțișor culinar în culorile simbolice alb și roșu, cum este și acest delicios tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni.
Ingrediente pentru rețeta de tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni
- Pentru blat:
- 6 ouă medii
- 150 g zahăr
- 125 g unt( 82% grăsime)
- 125 g făină
- un praf de sare
- coaja și zeama de la 1/2 lămâie
- Pentru crema de mascarpone:
- 100 gr ciocolată albă
- 100 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 500 gr mascarpone
- 5-6 căpșuni
- 1 praf de sare
- Pentru jeleul de căpșuni:
- 250 gr căpșuni
- 100 gr zahăr
- 30 gr amidon
- zahăr vanilat pentru decor
Mod de preparare pentru rețeta de tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni
Pentru blat, se procedează ca la orice rețetă de pandișpan. Se mixează untul moale cu puțin zahăr, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu puțină sare. Se adaugă și coajă de lămâie rasă fin și se omogenizează compoziția.
Albușurile se mixează spumă, presărate cu puțină sare, apoi se adaugă, treptat, restul de zahăr și zeama de lămâie. Se va obține o bezea foarte fermă.
Peste compoziția de unt cu gălbenușuri se adaugă bezeaua, amestecând ușor de jos în sus cu o spatulă, apoi se adaugă, treptat, făina și se omogenizează.
Compoziția rezultată se întinde într-o formă de tort de 24cm, tapetată cu hârie de copt și se nivelează uniform. Se coace blatul de tort pentru 35 de minute la 180 de grade. După răcire, se secționează în două.
Pentru crema de mascarpone, se topește ciocolata albă în frișca încălzită, apoi se lasă la răcit. Când este rece, se mixează compoziția pentru a deveni cremoasă și se încorporează mascarponele. Se adaugă în crema rezultată și mici cubulețe de căpșuni.
Pentru jeleul de căpșuni, se trec căpșunile prin blender împreună cu zahărul, apoi se amestecă cu amidonul și se fierb până se îngroașă. Jeleul obținut se poate trece prin sită, pentru a deveni fin. Se lasă la răcit.
Cum asamblăm deliciosul tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșuni.
Peste prima foaie de blat se întinde jumătate din jeleul de căpșuni, iar peste acesta se întinde crema de mascarpone cu ciocolată albă. peste cremă se va întinde restul de jeleu, apoi se așază a doua parte de blat și se presează ușor.
Tortul se dă la rece pentru aproximativ 2 ore, apoi se pudrează cu zahăr vanilat și se porționează.