De ce apar scame pe haine, mai ales pe pulovere. Cum să cureți îmbrăcămintea la mașina de spălat pentru a evita scămoșarea
Se întâmplă, de multe ori, să speli hainele și să le scoți pline de scame din mașina de spălat. Mai ales cele negre, puloverele sau articolele de trening, care se scămoșează cu ușurință dacă nu le cureți corespunzător. Din fericire, există câteva trucuri care te vor ajuta să-ți păstrezi hainele intacte.
Publicat: Joi, 17 Februarie 2022, 11:52 | Actualizat: Joi, 17 Februarie 2022, 12:50”Scamă” este denumirea folosită pentru bilele mici și ferme de fibre care se formează pe suprafața țesăturilor, cum ar fi îmbrăcămintea.
Pentru că majoritatea materialelor se scămoșează, există o mulțime de dispozitive care te vor ajuta să transformi o pereche de pantaloni plină de scame în una care pare nouă.
Totuși, aceste procese necesită efort și timp, așa că e mai indicat să previi sau reduci formarea bilelor enervante.
De ce apar scamele pe haine și țesături
Aceste scame neplăcute sunt rezultatul uzurii normale - fibrele rupte de la suprafață ajung să se încurce.
De-a lungul timpului, aceste fire se adună, formând o minge de scame care se lipește de hainele tale. În timpul unui ciclu de spălare, ele pot atrage micro-fibre libere, accelerând procesul de scămoșare.
Pe aceeași temăScămoșarea poate fi provocată și de uzura de zi cu zi, cum ar fi frecarea unor părți ale îmbrăcămintei, un rucsac sau o poșetă sau chiar de faptul că te miști pe scaun ori pe canapea.
Dacă pe articolele deschide la culoare, micile bile de fibre nu sunt atât de vizibile, pe țesăturile închise la culoare acestea se observă foarte ușor. De ”vină” este nuanța, care contrastează cu fibrele desprinse din țesături.
Cum eviți formarea scamelor pe haine: trucuri pentru curățarea la mașina de spălat
Pentru a preveni formarea scamelor, recomandat este să optezi pentru țesături rezistente, țesute strâns și realizate din materiale durabile. Scămoșarea are loc la articolele cu fibre mai largi, mai scurte.
De exemplu, țesăturile tricotate au tendința de a forma mai multe bile de scame decât cele țesute, iar hainele din lână, bumbac, poliester, acril și alte materiale sintetice tind să dezvolte scame mai ușor decât mătasea, denimul sau inul.
Cu toate acestea, există câteva modalități prin care poți ajuta la încetinirea sau prevenirea aglomerației țesăturilor reducând frecarea sau abraziunea pe care o experimentează hainele.
Aceasta ar putea include evitarea purtării unui rucsac cu topul preferat, reducerea straturilor pentru a preveni frecarea țesăturilor sau purtarea unor articole țesute strâns ca al doilea strat de îmbrăcăminte. Aceste măsuri de precauție nu te vor scăpa cu totul de scame, dar pot ajuta la încetinirea procesului.
Cum să speli hainele la mașina de spălat pentru a nu se mai scămoșa
O mașină de spălat nu provoacă de la sine scămoșare, dar o poate accelera sau agrava. Cu toate acestea, poți reduce cantitatea de scame cauzate de aparat dacă folosești câteva tactici inteligente în ziua spălării rufelor.
Pentru început, trebuie să întorci hainele pe dos, să închizi fermoarele, să sortezi după tipul articolului și să folosești cicluri blânde cu apă rece. Mai multe detalii în rândurile de mai jos.
Pe aceeași temăIată ce mai poți face pentru a evita formarea scamelor:
- Începe cu îndepărtarea scamelor de pe haine și pufului de pe pulovere înainte de a le spăla. Folosește o perie pentru scame, un aparat de bărbierit sau chiar scutură hainele înainte de a le pune în mașina de spălat.
- Întoarce hainele pe dos, astfel încât numai interiorul să se frece de alte articole de îmbrăcăminte.
- Fixează fermoarele, nasturii și cârligele - frecarea de aceste obiecte dure poate deteriora fibrele îmbrăcămintei.
- Sortează hainele după tipul de țesătură pentru a împiedica materialele mai grele să le deterioreze pe cele mai ușoare la spălare.
- Sortează hainele după culoare - dacă scamele sunt formate din culori contrastante ale țesăturilor, acestea vor ieși mai mult în evidență. De exemplu, dacă fibrele unui pulover negru ajung pe tricoul tău alb.
- Optează pentru o spălare blândă cu apă rece sau chiar pentru spălarea manuală a hainelor.
- Nu supraîncărca mașina de spălat - dacă hainele nu se pot mișca cu ușurință în mașină, se vor freca și va avea loc mai multă frecare.
- Utilizează cantitatea potrivită de detergent și ia în considerare utilizarea balsamului de rufe pentru a proteja fibrele îmbrăcămintei.