De ce spunem ”Alo” atunci când răspundem la telefon. Cum a pornit acest obicei
”Alo” este salutul pe care cei mai mulți oameni îl utilizează atunci când răspund la telefon. De-a lungul istoriei, acest cuvânt a fost auzit în miliarde de convorbiri telefonice. Iată cine l-a inventat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 25 Mai 2022, 17:14 | Actualizat: Miercuri, 25 Mai 2022, 17:39- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Thomas Edison este cel care a transformat cuvântul ”alo” în salutul care deschide astăzi orice discuție telefonică. Se întâmpla în 1877, la un an de la momentul în care Alexander Graham Bell a inventat telefonul.
Inițial, telefonul a fost brevetat drept un dispozitiv care era capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. Inventatorul telefonului a stabilit și un cuvânt menit să înceapă toate conversațiile, însă acesta nu s-a păstrat.
Pe aceeași temăCum începeau conversațiile înainte de cuvântul ”alo”
Este vorba de ”ahoe”, un salut care era utilizat de marinari pentru a opri un vas. Se pare totuși că varianta aceasta nu a fost pe placul publicului. Nu a durat mult și în 1877, Thomas Edison pronunța cuvântul care avea să deschidă, încă de atunci, toate discuțiile telefonice.
Inventatorul becului a fost întrebat de directorul unei companii locale de telegraf care ar fi salutul adecvat pentru a începe o conversație telefonică. Atunci, Thomas Edison a folosit apelativul folosit de englezi la vânătoarea de vulpi: ”Alooo”.
Ba chiar există și o epistolă în care Thomas Edison scrie: ”Alo este salutul telefonic de utlizat pe distanțe mari, fiind cel mai ușor de auzit”. Astăzi, ”alo” se aude indiferent de distanța la care se află interlocutorii.