Antena Căutare

Ce poți păți dacă filmezi sau fotografiezi buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2024. Riscurile sunt mari

Tot mai mulți români postează buletinul de vot în social media, cu toate că fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul procesului de votare este interzisă prin lege și poate atrage consecințe legale.

Tot mai mulți români postează buletinul de vot în social media, cu toate că fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul procesului de votare este interzisă prin lege și poate atrage consecințe legale. | Profimediaimages.ro

Iată ce riști dacă filmezi sau fotografiezi buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2024.

Ce poți păți dacă filmezi sau fotografiezi buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2024

În România, fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul procesului de votare este interzisă prin lege și poate atrage consecințe legale.

Acest lucru se face pentru a proteja secretul votului și pentru a preveni eventualele situații de influențare sau cumpărare a voturilor. Consecințele variază în funcție de gravitatea faptei.

Articolul continuă după reclamă

Dacă fotografiezi sau filmezi buletinul de vot și nu afectezi procesul electoral, riști să primești o amendă contravențională. Sancțiunile financiare sunt prevăzute de Legea 115/2015 și pot ajunge până la câteva mii de lei.

În cazul în care acțiunea ta este considerată o încercare de influențare a altor alegători, cum ar fi dovada votului pentru a primi beneficii materiale, aceasta poate constitui o infracțiune electorală.

Pedepsele pot include amenzi penale mai mari sau, în cazuri grave, chiar închisoare de până la 3 ani.

În plus, dacă autoritățile electorale constată încălcarea regulilor, votul tău poate fi anulat.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot

Alte reguli la alegerile prezidențiale din 2024

În timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, este interzis ca în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Există, însă, o excepție, atunci când, din motive temeinice, constatate de președintele secției de votare, alegătorul nu poate să voteze singur.

În această situație, el are dreptul de a chema în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Potrivit legii, acesta nu trebuie să fie un membru al biroului electoral al secției de votare sau al candidaților și nici nu poate fi din rândul persoanelor acreditate.

Potrivit Codului Penal, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă cuprinsă între 600 și 90.000 de lei.

În cazul în care fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, acesta riscă între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă între 1.800 și 150.000 lei și interzicerea exercitării unor drepturi.

Vezi mai multe pe tema alegerilor prezidențiale pe observatornews.ro.

Cum s-a îmbrăcat Elena Lasconi în ziua alegerilor prezidențiale 2024. A fost jignită de un alegător în timp ce vota... Ce ținută a ales Mihaela Geoană pentru a merge la vot. Cum s-a îmbrăcat soția lui Mircea Geoană...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x