De ce unele ouă prezintă pete sau denivelări (depuneri) pe coajă
Cu siguranță ai observat faptul că unele ouă, fie că sunt de țară, fie că sunt din comerț, prezintă anumite pete sau depuneri pe coajă. De ce se întâmplă acest lucru?
Publicat: Vineri, 25 Iunie 2021, 17:03 | Actualizat: Vineri, 23 Iulie 2021, 12:28Ouăle sunt un aliment de bază ce este mai mereu prezent în frigiderele oamenilor. Acesta se consumă fiert, prăjit, copt, poșat, simplu sau introdus în sufleuri, prăjituri, ciorbe și tot felul de alte preparate. Extrem de sănătos și bogat în nutrienți, oul nu lipsește nici din dieta celor care vor să slăbească, datorită faptului că este extrem de hrănitor. Totuși, cu siguranță ai observat că sunt și ouă cu aspect neobișnuit. Află de ce unele au pete mici sau depuneri pe coajă.
De ce anumite ouă au pete sau denivelări (depuneri) pe coajă
După numeroase studii s-a elucidat unul dintre cele mai mari mistere: nu există vreo diferență calitativă între ouăle cu coaja albă și cele cu coaja maro.
Un lucru important de menționat este că, atunci când e proaspăt, oul are coaja curată, aspră, mată și nefisurată. Când se alterează, oul poate prezenta pete, fisuri sau neregularități pe coajă.
Un ou cu coaja maro, care prezintă mici pete sau puncte închise la culoare, a fost depus mai greu de către găină, dar acest lucru nu îi afectează calitatea, motiv pentru care este bun de consumat și nu ai de ce să te îngrijorezi.
Experții au explicat de ce unele ouă au pete, denivelări sau rugozități pe coajă
O altă imperfecțiune ce poate apărea pe coaja unui ou sunt denivelările, ca niște mici depuneri, sub forma unor bobițe mici. Deși mulți ar putea să fie tentați să creadă că acest semn nu este unul bun, specialiștii explică faptul că acet fenomen se întâmplă din cauza unui exces de calciu produs de găină în timpul procesului de formare a oului. Surplusul are tendința de-a se depune pe coaja oului, dând un aspect rugos, neuniform. Iată de ce unele ouă au denivelări sau depuneri pe coajă și află că acest lucru nu îi afectează deloc calitatea.
Pe aceeași temăTotuși, se recomandă să eviți însă ouăle cu coaja fisurată, fiindcă există riscul ca acestea să fie contaminate cu bacterii. Este important de menționat faptul că nu trebuie să te îngrijoreze de ce au ouăle pete sau denivelări (depuneri) pe coajă, ci modul în care manevrăm și gătim aceste alimente.
S-a demonstrat că ouăle nu trebuie să fie spălate înainte de-a fi consumate, iar explicația este una cât se poate de simplă: totul are legătură cu prospețimea, dar și cu sănătate consumatorului.
Studiile au arătat faptul că ouăle prezintă o peliculă extrem de subțire (cuticul), ce le protejează de mediul exterior, de gemerni, microbi sau bacterii. Totuși, la contacul cu apa, această membrană dispare sau este afectată și astfel scade numărul de zile în care respectivul aliment mai poate fi consumat, dar și nivelul său de protecție în fața factorilor din exterior, arată cei de la mentalfloss.com.
Pentru a le păstra corect, acestea pot fi așezate în cutii de carton sau de plastic, în casolete, boluri sau pe rafturile frigiderului. Totuși, indiferent de decizie, zonele care intră în contact cu suprafețele unui ou trebuie dezinfectate cu grijă. În plus, atunci când punem mâna pe ele (mai ales dacă sunt ouă de țară, cu urme de murdărie) se recomandă să ne spălăm imediat mâinile cu apă și cu săpun.