Ce animale de companie sunt potrivite pentru copii. Studiu
Iată ce animale de companie sunt cele mai îndrăgite de cei mici și care sunt cele mai potrivite pentru ei în articolul de pe ai.ro
Publicat: Vineri, 31 Mai 2019, 13:42 | Actualizat: Vineri, 31 Mai 2019, 14:05Iată ce animale de companie sunt cele mai îndrăgite de cei mici și care sunt cele mai potrivite pentru ei în articolul de pe ai.ro
Dacă cel mic își dorește foarte mult un animal de companie, nu ar trebui să îi interzici acest lucru de teama unor potențiale boli, fire de păr inhalate sau alergii. Multe animale de companie, fie că este vorba despre câini sau pisici, ne aduc bucurie în familie. Datorită lor ne simțim mai fericiți. Copiii care au animale de companie sunt mai bucuroși, empatizează mai bine, se bucură de dragostea și prietenia acestora. Este suficient ca un singur animal de companie să fie adus în casă și viața tuturor celor din familie s-a schimbat.
La un moment dat, și copilul tău, ca oricare alt copil își va dori cu disperare un animal de companie acasă.
Ce animale de companie sunt potrivite pentru copii?
Dorința copilului de a avea un animal de companie face ca noul membru al familie să devină o responsabilitate pentru întreaga familie. Având în vedere că entuziasmul copilului nu va trece repede, părinții trebuie să aleagă o specie de animal de companie care se potrivește copilului, gândindu-se la avantajele și posibilele dezavantaje care pot apărea.
Alegerea unui animal de companie depinde de foarte mulți factori, îndeosebi de vârsta copilului. Din punct de vedere psihologic un copil are nevoie să relaționeze, să interacționeze cu animalul de companie, de aceea cele mai recomandate sunt pisicile, cățeii și porcușorii de Guineea.
Cu toate acestea, în cazul în care animalul nu este deparazitat și vaccinat la zi, copiii dar și adulții riscă să ia o gamă largă de microbi și paraziți.
Pentru un copil sunt indicați și peștii de acvariu sau păsările, deși nivelul de relaționare va fi mai scăzut. Cel mai important este ca fiecare copil să-și aleagă singur animalul de companie dorit.
Cele mai puțin recomandate animale de companie sunt broscuțele țestoase. Acestea se îmbolnăvesc des de conjunctivită, care se poate transmite mult mai ușor copiilor decât adulților. În plus, țestoasele, șopârlele și șerpii sunt purtătoare de salmonella și pot transmite salmoneloza - enterocolita cu salmonella.
Care sunt cele mai potrivite animale de companie pentru apartament?
Înainte de a adopta sau a cumpăra un animal de companie pentru cel mic, părinții trebuie să se gândească foarte bine la obligațiile pe care vor trebui să le respecte. Indiferent că este vorba de un câine, o pisică sau de alt animal mic, ei trebuie să aibă timp pentru el, să-i asigure condițiile necesare de viață. Totodată, aceștia trebuie să îl responsabilizeze și pe copil, îndemnându-l să își hrănească și îngrijească animalul de companie.
Cele mai populare animale de companie sunt pisicile, câinii, hamsterii, iepurii, peștii de acvariu, reptilele, păsările, broaștele țestoase și altele.
Pe primul loc în preferințele oamenilor se află pisica. Acest animal este cel mai potrivit să fie crescut în apartament, Este docil, liniștit, independent, nu necesită multă atenție din partea stăpânului. Pisica doarme foarte mult, ceea ce este un avantaj pentru persoanele ocupate.
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului și se află pe locul al doilea în preferințele iubitorilor de animale. Câinele este loial, sincer, adoră să-și petreacă timpul cu stăpânul său. Are nevoie de atenție deosebită și de aceea este recomandat persoanelor care au suficient timp pentru el, pentru joacă, plimbare și altele.
Alte animale de companie ușor de întreținut și care sunt crescute în casele oamenilor sunt: hamsterii, porcușorii de Guineea, cobaii, iepurii, în general animalele mici.
Iepurele este un animal simpatic dar care nu tolerează să fie prea mult stresat sau gâdilat. În plus, iepurele adoră să roadă cam tot ce întâlnește prin casă, chiar și cablurile de alimentare ori obiectele de mobilier. Acest lucru este caracteristic rozătoarelor.
Hamsterul este distractiv, inteligent și drăguț. Este docil, afectos cu stăpânul, ușor de întreținut. Nu face aproape deloc murdărie și este foarte jucăuș. Are nevoie de jucării pentru că este foarte energic. Hamsterul are obiceiul să doarmă ziua (deci preferă să nu fie deranjat) și să fie activ noaptea (când cei din casă au obiceiul să doarmă).
Chinchilla este un animal cu aspect drăguț, potrivit pentru persoanele cu un stil de viață mai relaxat. Acest animal poate fi ținut într-o cușcă, este ușor de îngrijit, nu face zgomot și nici multă murdărie.
Citește și:
Animalele de companie: beneficiu sau pericol pentru copii?
Sursă foto: pexels.com, pixabay.com