Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor
Mulți părinți se tem să lase copiii în preajma câinilor, pisicilor sau a unor rozătoare, însă studiile arată că animalele de companie au o influență bună asupra dezvoltării copiilor, încă de când sunt bebeluși.
Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 06 Iunie 2019, 12:52 | Actualizat: Joi, 06 Iunie 2019, 15:46Mulți părinți se tem să lase copiii în preajma câinilor, pisicilor sau a unor rozătoare, însă studiile arată că animalele de companie au o influență bună asupra dezvoltării copiilor, încă de când sunt bebeluși.
Potrivit studiilor, bebelușii, care au fost crescuţi în case cu pisici sau câini au avut cu 30% mai puţine şanse de a dezvolta simptome de boli respiratorii infecţioase, precum tusea, respiraţia şuierătoare, rinita sau febra, comparativ cu restul copiilor. De asemenea, în cazul acestor copii s-a observat un risc cu 50% mai scăzut de apariţie a infecţiilor la nivelul urechilor.
Cum să alegi animalul de companie potrivit pentru familie
Dacă aveți mai mult timp liber, vă puteți orienta către un câine sau o pisică. Trebuie să știi că acesta va fi oricum responsabilitatea voastră, a părinților. Copiii vor ajuta, dar nu te baza pe ei. O persoană adultă va trebui să-i supervizeze și să facă majoritatea sarcinilor. Câinele necesită multă atenție, trebuie plimbat și nu trebuie lăsat mult singur.
Pisica este mai puțin pretențioasă, dar tot are nevoie de o oarecare îngrijire. Avantajele sunt că nu trebuie plimbată și, în funcție de temperament, poate sta mult timp singură.
Dar cei cu foarte puțin timp liber ar putea prefera peștii, care necesită o minimă îngrijire și atenție. Cu toate acestea, au nevoie regulat de hrană și, din când în când, acvariul trebuie curățat. O alternativă ar putea fi păsările și porcușorii de guineea.
Cum influențează animalele de companie copiii
- copilul învață respectul pentru natură și animale;
- se obișnuiește să fie atent, blând și să îngrijească alte ființe;
- își dezvoltă empatia, atât față de animale, cât și față de oameni;
- îi crește stima de sine (arată studiile, probabil ca urmare a faptului că vede că poate fi util);
- are mereu un prieten de nădejde;
- ajută micuțul să interacționeze mai ușor și cu alți copii, facilitând relațiile sociale;
- devine mai comunicativ, are subiecte interesante de discuție;
- își exersează abilitățile de comunicarea cu animăluțul, dar și cu alți copii cu care se intersectează atunci când îl plimbă;
- va dezvolta mai puține alergii și infecții respiratorii;
- are un nivel mai scăzut de stres, decât cei care nu au un animal de casă;
- combate sentimentele de singurătate, generează o stare de bine generală;
- îl ajută să-și dezvolte abilitățile de mișcare și are un mod de viață mai activ (mai ales dacă este vorba de un câine).
Sănătatea animalului de companie, foarte importantă atunci când avem copii
Un lucru foarte important atunci când alegem animale de companie pentru copii este starea de sănătate a acestora. Atunci când alegem un câine, o pisică, o rozătoare, pește sau pasăre, trebuie să acordăm o atenție deosebită indiciilor care ar putea indica o problemă de sănătate. Iată care sunt acestea:
- Ochii sau nasul care curge pot fi semne de infecție. Acest gen de problemă se poate trata cu antibiotice, deci nu este un motiv pentru a renunță la un animal, mai ales dacă îl luați dintr-un adăpost comun. Dar dacă mai multe animale dintr-un magazin prezintă același tip de simtome de boală, această denotă faptul că proprietarul nu are grijă de animalele lui, ceea ce înseamnă că animalul ales poate avea și alte probleme de sănătate.
- Urechile. Dacă animalul își scutură capul, și și-l scărpina, acesta este un semn de răceală, sau paraziți, ceară în exces în urechi, sau o infecție. Și aceste maladii pot fi tratate, dar luați în vedere costul medicamentatiei cât și îngrijirea pe care animalul a primit-o până în acel moment.
- Gura și dinții. Probabil veți avea nevoie de ajutor pentru a verifică dinții animalului, dar o privire scurtă asupra dentiției poate să va spună multe despre sănătatea animalului. Dinții care sunt crescuți prea mult sau sunt încovoiați vor avea nevoie de a fi îndreptați sau chiar extrași.
- Penele, blana, pielea și solzii. În general, căutați ceva moale, cu blană sau pene strălucitoare, fără zone de chelie sau mătreață. Peștii trebuie să aibă corpul intact, (de exemplu fără probleme la aripioare) și fără pete albe sau de altă culoare.
Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim
3 cele mai prietenoase rase de pisici pe care să le crești în apartament