Finisaje ideale pentru peretele din zona blatului de bucătărie
Amenajarea unei bucătării solicită mult bun gust și multă creativitate, fiindcă îmbinarea cromatică alături de materialele potrivite pot avea ca rezultat o adevărată operă de artă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 August 2020, 11:00 | Actualizat: Marti, 04 August 2020, 11:02Bucătăria este însă o zonă cu nevoi speciale, pentru că aici gătim și folosim unele spații mai mult decât pe celelalte. Blatul de bucătărie și zonele adiacente sunt foarte des folosite, așa că amenajarea spațiului este foarte importantă din acest punct de vedere.
Cu ce poți acoperi peretele din spatele blatului de bucătărie?
Această zonă trebuie să fie, mai înainte de orice, foarte ușor de curățat. Fiindcă este spațiul în care se lucrează cel mai mult, peretele poate fi stropit, zgâriat sau lovit în mod accidental. Astfel de acțiuni pot lăsa urme inestetice, așa că mai bine plachezi zona, încă de la început, cu anumite materiale printre care:
Piatra naturală
Dacă blatul de bucătărie este din piatră naturală, atunci ar fi firesc și elegant să plachezi peretele tot cu o acoperire de acest tip. Poți folosi marmura sau travertinul, sau, dacă îți dorești ceva mai elegant, pune granit lucios negru, maro, gri, negru sau alta culoare. Piatra naturală este avantajoasă, pentru că are rezistență mecanică crescută și este destul de greu de deteriorat. În plus, piatra naturală are rezistență chimică mare, nu se pătează și nu ia foc. Nu în ultimul rând, suprafețele placate cu piatră naturală sunt ușor de curățat, sunt elegante și unice, pentru că modelul nu va putea fi imitat niciodată.
Faianța
Faianța este un substituent eficient al pietrei naturale. Cu toate acestea, se pot realiza placări ceramice deosebite care să protejeze peretele de lângă blatul de bucătărie, având, de asemenea, avantajul curățării facile și a întreținerii pentru un timp îndelungat. Montajul este realizat cu ușurință, iar, pentru a diversifica modelul, pot fi folosite plinte sau brâuri din plăci ceramice, care să înfrumusețeze spațiul.
Autocolant
Deși mai puțin folosit, autocolantul este o alternativă comodă pentru a acoperi peretele din spatele blatului de bucătărie. Acesta reprezintă, de fapt, o coală de hârtie cartonată, imprimată cu anumite modele, care se poate lipi de aproape orice suprafață. De la modele florale la cele care imidă cărămida aparentă, autocolantul oferă rapid și eficient o acoperire a spațiului care oferă, însă, doar beneficiul estetic. Deși se poate curăța cu ușurință, autocolantul are dezavantajul adezivului slab și a lipirii ineficiente. Este greu de manevrat, iar dacă hârtia nu este întinsă în mod corect, ea se va lipi deficitar, păstrând goluri de aer care se vor dovedi inestetice.
Vopsea
Pentru a proteja zona din spatele blatului de bucătărie mai pot fi folosite de asemenea și acoperiri pe bază de vopsea. Aceasta sigilează zona perfect, însă au dezavantajul că sunt inestetice și deloc moderne. De asemenea, se pătează destul de ușor și sunt mai greu de întreținut, mai ales în primă fază, când vopseaua este proaspătă (praful se imprimă cu ușurință).
Oricare dintre tipurile de acoperiri sunt avantajoase pentru a proteja zona de lucru din bucătărie. Dintre toate însă, piatra naturală este cea mai avantajoasă din orice punct de vedere, mai ales datorită faptului că rezistă foarte bine în timp, fără a avea nevoie de retușuri.
O dată cu accesul la informație, beneficiarii au înțeles că o locuință, dar și camerele acesteia, nu trebuie să poarte o uniformă, așa cum era în trecut. Astăzi, bucătăriile pot fi mobilate și utilate în funcție de propriile preferințe și gusturi, iar panoplia de materiale este atât de vastă încât doar creativitatea este limita.