Plante de apartament benefice. De ce este bine să ai busuioc în ghiveci
Busuiocul este una dintre plantele de apartament benefice. Busuiocul este bun în rețete, poate fi folosit ca tratament, însă se spune că puterea busuiocului este adevăratul motiv pentru care este bine să îl ai în ghiveci.
Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 06 Mai 2019, 13:05 | Actualizat: Luni, 06 Mai 2019, 13:14Busuiocul este una dintre plantele de apartament benefice. Busuiocul este bun în rețete, poate fi folosit ca tratament, însă se spune că puterea busuiocului este adevăratul motiv pentru care este bine să îl ai în ghiveci.
Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană, dar deja de câțiva ani buni se folosește tot mai des și în bucătăria românească. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.
Busuiocul este un bun energizant, drept pentru care chiar şi medicii îl recomandă pacienţilor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie. În acest sens îl puteţi consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de frunze proaspete puse în salate sau ca ulei esenţial.
Puterea busuiocului. De ce e bine să ai busuioc în casă
Deşi a ajuns să fie folosit mai ales în bucătărie, busuiocul este cunoscut în popor şi pentru proprietăţile sale magice, mai ales aceea de a atrage dragostea. Așadar, un ghiveci cu busuioc în bucătărie poate avea mai multe întrebuințări și aduce și o energie pozitivă.
Crenguțele de busuioc, verzi sau uscate, aduc noroc în casă, purifică aerul și sunt păstrate cu grijă la icoane. Se folosesc la rugăciune, se stropesc cu apă sfințită și se pun în multe ceaiuri care vindecă suferințe vechi.
În România busuiocul este plantă cea mai iubită și cea mai cântată, fiind simbol al dragostei și al norocului. Parfumul sau pătrunzător are rolul de a-i proteja pe cei care îl miros sau poartă crenguțe și are puterea de a-i ajută în dragoste și de a le aduce noroc. Astfel, el este folosit în multe ritualuri magice cu scopul de a-i purifica pe cei care participă la ele și de a-i ajută să obțină fericirea în dragoste și în viață.
Plante de apartament benefice. Busuiocul ca tratament
Busuiocul are proprietăţi antiseptice. În apa în care spălaţi legumele, puteţi pune câteva picături de ulei de busuioc.
Busuiocul este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general, busuiocul este un foarte bun afordisiac.
Datorită conţinutului de magneziu, busuiocul este recomandat în menţinerea sănătăţii cardiovasculare prin relaxarea muşchilor şi a vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sângelui.
Consumul zilnic al acestei infuzii ajută la tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentație;
Ceai de busuioc. Cum se face infuzia de busuioc
Puneţi într-o cană cu apă fierbinte câteva frunze de busuioc şi lăsaţi la infuzat. Se vor păstra astfel principiile active ale plantei. Beţi o cană de infuzie de busuioc după masa de prânz sau masa de seară, de 3-4 ori pe săptămână. Atenţie însă la cantităţi, mai ales dacă luaţi medicamente care scad tensiunea.
Atenție, busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.
Pe aceeași temăPlante de apartament benefice. Cum se îngrijește busuiocul la ghiveci
Busuiocul este o plantă ce poate fi crescută și în spații închise, de exemplu, în bucătărie, lângă o fereastă bine luminată. Acesta are nevoie de 5 ore de soare direct pe parcursul unei zile. Planta de busuioc trebuie udată în mod regulat odată la 3-5 zile în funcție de calitatea solului.
Această plantă aromatică are nevoie de multă lumină și căldură. Dacă planta nu are parte de lumină aceasta începe să își schimbe culoarea frunzelor înspre gălbui. Nu îi plac locurile umbroase sau semi-umbroase.
Necesar apă: Dacă busuiocul are parte de lumina soarelui atunci acesta trebuie udat zilnic. Aveţi grijă ca apa să nu băltească deoarece va duce la putrezirea rădăcinilor.
Pe aceeași temăIată câteva sfaturi despre cultivarea și îngrijirea busuiocului în ghiveci:
Pentru cultivarea busuiocului în ghivece, ai nevoie de câteva semințe, de un ghiveci cu diametrul de 15-30 cm, care să aibă un orificiu în partea de jos, pentru a-i permite apei să se scurgă și de un sol potrivit, bine drenat, pe care îl poți achiziționa de la o florărie.
Așadar, primul pas constă în umplerea ghiveciului cu pământ în proporție de trei pătrimi. Apoi, se udă solul, dar nu în exces. În continuare, se presară câteva semințe pe suprafața solului, lăsând 3-5 cm distanță între ele și se acoperă cu un strat de pământ de 6-7 mm. Pentru asigurarea umidității necesare se recomanda utilizarea unui dispozitiv de stropire.
După o săptămâna, semințele încep să germineze, cu condiția că solul să fie menținut în permanență umed și temperatură să fie constanța, la o valoare de aproximativ 25-26 de grade Celsius.
Pe lângă udările care se fac atunci când solul este uscat aproape în totalitate, este indicat că o data la două – trei săptămâni, să se afaneze solul prin greblarea lui cu un obiect cu vârf ascuțit. Astfel, rădăcinile se vor bucura de mai mulți nutrienți, iar busuiocul se va dezvoltă mai rapid.
Pe aceeași temă