4 sosuri pe care trebuie sa stii sa le faci
O banala friptura cu garnitura se transforma intr-o mancare spectaculoasa daca are alaturi un sos pregatit chiar de tine.
Publicat: Duminica, 12 Septembrie 2010, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 21:22Sos de iaurt cu usturoi
Ingrediente: 250 g iaurt, 5 catei usturoi, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri marar si patrunjel tocate, sare, piper
Mod de preparare:
Toaca usturoiul, presara putina sare apoi freaca-l cu ulei, pentru a face un mujdei-maioneza. Amesteca mujdeiul in iaurt (ai grija sa fie un iaurt cremos) si condimenteaza cu sare si piper. Pastreaza sosul la rece. Inainte de a-l servi, adauga verdeata proaspata in compozitie.
Sos de curry
Ingrediente: 3 linguri ulei, 100 g radacinoase tocate (telina, morcov, patrunjel), o ceapa, curry, o frunza de dafin, cimbru, nucsoara, 2 linguri faina, sare, piper, supa de carne (poti folosi si supa instant)
Mod de preparare:
Caleste in tigaie morcovul, telina, patrunjelul-radacina si ceapa in cele 3 linguri de ulei. Dupa ce s-au rumenit legumele, adauga condimentele: sare, piper, curry, cimbru, dafin si nucsoara. Presara faina, apoi toarna supa suficienta pentru a obtine un sos subtire. Lasa-l sa fiarba o jumatate de ora. Serveste sosul cald.
Sos de legume
Ingrediente: 3-4 ciuperci proaspete, o ceapa, o lingura faina, 50 g unt, o rosie mare, 500 ml apa (sau supa de legume instant), verdeata proaspata, sare, piper
Mod de preparare:
Toaca ceapa foarte marunt si prajeste-o in unt. Dupa ce s-a rumenit, adauga faina, apoi apa calda (supa) cate putin, amestecand incontinuu, sa nu apara cocoloase. Pune in sos ciupercile taiate marunt si rosia decojita si taiata cubulete. Condimenteaza cu sare si piper. ai lasa sa dea in clocot 5-7 minute, apoi da sosul deoparte. Inainte de a-l servi, pune-i putina verdeata tocata.
Sos de vanilie
Ingrediente: 600 ml lapte, 3 galbenusuri, 150 g zahar, o lingurita faina, un plic zahar vanilat
Mod de preparare:
Freaca galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o crema omogena. Adauga faina, apoi toarna lapte fierbinte, putin cate putin, amestecand intontinuu, pe foc. Cand sosul s-a ingrosat (fara sa dea in clocot), adauga zaharul vanilat si da-l deoparte. Il poti folosi alaturi de aproape orice desert.
sursa foto: sheknows.com