A treia aflare a Capului Sf Ioan, 25 mai. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm
Potrivit calendar ortodox 2019, sambata aceasta credinciosii cinstesc a treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ziua de 25 mai este trecută in calendarul ortodox cu cruce rosie. Afla ce traditii, superstitii si obiceiuri trebuie sa respectam in acasta zi.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Miercuri, 22 Mai 2019, 09:36 | Actualizat: Miercuri, 22 Mai 2019, 10:33Potrivit calendar ortodox 2019, sâmbăta aceasta credincioșii cinstesc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua de 25 mai este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Află ce tradiții, superstiții și obiceiuri trebuie să respectăm în acastă zi.
Citind Sfânta Scriptură aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Deoarece se temea ca Sf Ioan să învie, Irod a dat ucenicilor doar trupul. Astfel corpul sfântului a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea lui Irod, la mare adâncime.
A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în timpul luptei împotrivă sfintelor icoane. Atunci Capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.
Calendar ortodox 25 mai 2019. Tradiții și obiceiuri
Ca în orice zi de mare sărbătoare, credincioșii nu au voie să muncească și nu se face curat în gospodării.
Tradiția spune că în această zi nu se taie nimic folosind cuțitul. Orice produs trebuie rupt cu mâna.Tot în această zi, credincioșii nu consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare. Produsele alimentare rotunde amintesc de Capul Sf Ioan.
Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere.
Un alt aliment ce nu trebuie consumat, pe data de 25 mai, este varza deoarece Capul Sf Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat. Superstițiile spun că în această zi nu trebuie consumat niciun aliment rotund.
În memoria celor decedați, familiile dau de pomană pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.
Pentru menținerea sănătății, în această zi credincioșii postesc și consumă doar turtă preparată din grâu sau din mălai.
Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul
„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.
Citește și:
Înălțarea Domnului 2019: ce se împarte pentru spor și fericire, semnificație în Biblie și rugăciune