Antena

Aromele mediteraneene - savoare si sanatate

Tot mai des se vorbeste in ultimul timp despre dieta mediteraneana. Acum sa nu va inchipuiti ca mediteraneenii tin vreun regim pe viata. Nu, e vorba doar despre un stil de viata sanatos, care se caracterizeaza prin mese pline de fructe si legume, peste si fructe de mare, ulei de masline, condimente si cate un pahar cu vin.

Publicat: Luni, 23 August 2010, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:53
Galerie de imagini
Tot mai des se vorbeste in ultimul timp despre dieta mediteraneana. Acum sa nu va inchipuiti ca mediteraneenii tin vreun regim pe viata. Nu, e vorba doar despre un stil de viata sanatos, care se caracterizeaza prin mese pline de fructe si legume, peste si fructe de mare, ulei de masline, condimente si cate un pahar cu vin.

Spaniolii si francezii din sud, italienii si grecii, turcii sau evreii, toti folosesc in esenta aceleasi produse de baza, insa combinatiile neasteptate si condimentele nasc mancaruri unice si atat de diferite, astfel ca le poti recunoaste bucatele cu ochii inchisi.

Daca am zis Sicilia, am zis ton, ulei de masline si vin de Marsala! Daca te trezesti dimineata si te duci in port, la Trapani, de exemplu, poti sa-ti iei direct din barcile pescarilor peste, caracatite, calamari si scoici vii sau poti sa treci strada si sa intri in piata de peste, de unde iti poti alege o felie de ton, mare cat o farfurie. Mai faci cativa pasi si gasesti la tonete pastrama de ton sau peste sabie, icre sau lapti conservati, caracatita uscata, dar, mai ales, usturoi de Nubia.

Usturoiul de Nubia, acum specific bucatariei siciliene, dar provenind de fapt din sudul Egiptului, era cunoscut inca din Antichitate, fiind nelipsit in bucataria egipteana. El are o camasa rosie-trandafirie, e tare, aromat, nu se inverzeste si nu isi altereaza gustul ca cel chinezesc cu care este intoxicata piata romaneasca.

De fapt, usturoiul este specific bucatariei meditaraneene, indiferent cum e pus in mancare, intreg sau zdrobit. Francezii din zona Nissei, de exemplu, au niste farfurioare speciale, cu striuri, zgariate cand lutul era umed, pentru a rade usturoiul foarte fin. Daca ne place usturoiul, dar nu vrem sa mirosim deloc, putem sa punem in mancarea aproape gata un catel sau doi, intregi, si sa-i scoatem la sfarsit.

Cimbrul, coriandrul, menta si busuiocul sunt obligatorii, chiar daca mananci un gratar, paste, pizza sau pur si simplu un sandvis cu ansoa.

SANDVIS SICILIAN

In Sicilia, de la copiii care bat mingea pe strazi si pana la turistii din restaurantele cochete, se mananca un anumit tip de sandvis, cel traditional zonei, si este pacat sa ajungi aici si sa nu gusti asa ceva. Se taie o bagheta in doua, se ung ambele parti cu ulei de masline, se pun apoi ansoa sarate, rosii taiate rondele, un pic de parmezan ras, usturoi zdrobit sau taiat felii si busuioc.

Se preseaza cele doua jumatati si se obtine cel mai bun si special sandvis din zona. Numai daca va imaginati combinatia de gusturi si arome, va lasa gura apa! Si v-am dat aceasta reteta pentru ca poate fi incercata si la noi, toate ingredientele fiindu-ne la indemana. In meniul restarantelor il puteti gasi ca Bruschetti cu file de ansoa.

VINETELE SICILIENE

Cred ca numai dulciuri nu fac mediteraneenii din vinete! Vinete avem si noi, insa in afara de traditionala salata frecata cu ulei si ceapa si, eventual, de o musaca, nu prea folosim vinete, asa cum o fac sicilienii, mai ales in extrasezonul de zacusca. Vinetele, coapte, prajite, la cuptor, pe gratar, umplute, taiate cubulete, felii si gatite cu tot felul de mirodenii intregesc savoarea bucatariei siciliene.

Melanzzane parmigiana este un fel de mancare din vinete taiate felii pe lung, peste care se presara parmezan, sos de rosii, usturoi pisat si busuioc. Mai intai se calesc un pic vinetele in ulei de masline si apoi se asaza in straturi intr-o tava si se dau la cuptor.

Uleiul pe care vinetele il absorb imediat cand le-am calit, impreuna cu sosul de rosii, sunt suficiente pentru ca vinetele sa fiarba 15-20 de minute. Daca vrem, putem sa punem si felii de ardei capia copti. Nu cred ca poate fi o mancare mai usoara de vara, care poate fi mancata calda sau rece, de dulce sau de post, daca eliminam parmezanul.

Recomandari A1

sursa: Jurnalul National

foto: sciencedaily.com

Whatsapp LinkedIn
reteta vinete dieta mediteraneana alimente sanatoase
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Ce avere lasă în urmă Silviu Prigoană. Doar pensia era de 11.000 de euro. Cine moștenește totul
Videoclipul zilei
Citește și
Rețetă Lahmacun by Chef Nicolai Tand: ingrediente și mod de preparare. Învață să faci pizza...
Rețetă de risotto cu ciocolată și banane caramelizate by Chef Samuel. Cum incluzi romul pentru un plus...
Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare
Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi
Video recomandate
Video
Citește și
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența Catine.ro
Actrița Derya Alabora, care joacă rolul lui Ayla din celebrul serial Golden Boy – Dragoste rebelă, are o... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
Silviu Prigoană, despre pensia uriașă pe care o lua: ”Îmi dă din ăia de 500 așa, nu se pun pe card.... Ziare.com
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: „M-a dezgustat” AntenaSport
Ce părere are, de fapt, Ozana Barabancea despre relația dintre fiul ei, Andrew, și Naomi Hedman, fosta logodnică... Elle
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă HelloTaste.ro
Ce avere avea Silviu Prigoană. Cea mai scumpă casă a sa, de 850.000 de dolari, era în Chicago. Avea și datorii... Antena3.ro
Cum își plătește Tesla angajații. Strategia lui Elon Musk a fost dezvăluită în sfârșit useit
Horoscopul zilei de 14 noiembrie 2024. Peștii primesc o surpriză frumoasă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Avocați: Intrarea Nordis în insolvență complică situația pentru cumpărătorii de apartamente Wall-Street
Hrișca: beneficii, proprietăți și contraindicații - tot ce trebuie să știi Kudika
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații. Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului Redactia.ro
Cine a fost Silviu Prigoană. Povestea vieţii celebrului om de afaceri Observator
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului MediCOOL
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Silviu Prigoană se despărțise de soție, chiar înainte să moară. Ce s-a întâmplat la ultima petrecere la care... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Cum să faci slime cu copiii. De ce ai nevoie ca să faci jucăria preferată a celor mici DeParinti
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime:... ZUTV
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit UseIT
Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare Hello Taste