Bucataria japoneza: Tonkatsu
Desi aceasta reteta a fost inventata abia in secolul XIX, a devenit una dintre cele mai populare mancaruri din bucataria japoneza. "Tonkatsu" inseamna cotlet de porc si este facut cu un pane special, din paine fara coaja, care, din pacate, nu se gaseste decat in Japonia. Bine ca avem alternative si ca aceasta reteta poate fi delicioasa oricum.
Publicat: Sambata, 24 Iulie 2010, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 21:24Ingrediente:
- 800 g cotlet de porc
- 8 felii de varza alba
- 1 catel de usturoi pisat
- 2 linguri sos de soia
- 1 ou batut
- 1 cana de pesmet
- 100 ml suc de rosii
- 3 linguri de vin alb (sau sake, daca aveti noroc sa gasiti)
- 1 lingura de seminte de susan
- 1 morcov
-1 lingurita de mustar iute
- ulei de floarea soarelui
Preparare
1. Foile de varza se lasa in apa rece timp de 20 de minute, apoi se taie firicele subtiri.
2. Cotletul de porc se taie in bucatele subtiri, dar lungi. Se amesteca intr-un castron mare 1 lingura de vin alb cu o lingura de sos de soia si usturoiul. Tot amestecul este pus peste carnea de porc. Se lasa la marinat timp de 30 de minute.
3. Se prajesc semintele de susan in ulei, pana se rumenesc.
4. Se pune uleiul la incis. Intre timp, feliile de carne se trec prin oul batut si apoi prin pesmet, pana la uniformizare. Se pun in uleiul incins foarte bine si se lasa pana se rumenesc. Pentru a scapa de surplusul de ulei, puneti pane-urile pe niste servetele.
5. Se prepara sosul: 1 lingurita de mustar iute, 1 lingurita de sos de soya, sucul de rosii si restul de vin ramas.
6. Carnea se pune intr-o farfurie, peste care se adauga susanul prajit. Alaturi, ca garnitura, se aduga morcovul si varza, taiate fasii, peste care se pune si sosul.
Tonkatsu, cunoscut si sub denumirea de "Katsu don", poate fi servit si cu orez thailandez (cu bob lung), simplu, fara sare.
Pofta buna!
Cititi si:
Bucataria japoneza: sushi
Bucataria japoneza: Tempura udon
Foto: Tasty Days