Calendar ortodox 2019. Câte zile de Post sunt în luna iunie și ce nu ai voie să faci
Calendar ortodox 2019. Câte zile de Post sunt în luna iunie și ce nu ai voie să faci. Rânduilelie bisericești din luna iunie 2019, prima lună de vară, anunță zile de post importante dedicate Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 22 Mai 2019, 10:04 | Actualizat: Miercuri, 22 Mai 2019, 10:24Calendar ortodox 2019. Câte zile de Post sunt în luna iunie și ce nu ai voie să faci. Rânduilelie bisericești din luna iunie 2019, prima lună de vară, anunță zile de post importante dedicate Sfinților Apostoli Petru și Pavel
În calendarul creștin ortodox al lunii iunie este menționată o perioadă importantă de post, și anume Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acest post se pică în intervalul 22-28 iunie 2019, perioadă de restricții. De asemenea, calendarul ortodox mai specifică și faptul că în acest interval nu se fac nunți.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Acest post începe pe data de 22 iunie și se termină în ziua de pomenire a Sfinților Petru și Pavel, pe 29 iunie, potrivit doxologia.ro.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se numea, în trecut, Postul Cincizecimii, datorită harului pogorât asupra Apsotolilor. Primele atestări ale Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel datează din secolul IV d. Hr, fiind consemnate în Constituțiile Apostolice. Apoi, alte informații referitoare la acest post se vor găsi și la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar și la Leon cel Mare. Deși la început acest post se ținea doar în cercurile monahale, acaestă practică s-a extins și în rândul credincioșilor.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o dată fixă, stabilindu-se după data în care pică Paștele în fiecare an. În Postul Sanpetrului, sâmbătă și duminică este dezlegare la peste. Potrivit rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește se face lunea,marțea și joia, dacă în aceste zile se sărbătorește un sfânt notat cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare și la untdelemn și vin. Dacă prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile se face dezlegare la peste, vin și ulei. Sfinţii apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an în data de 29 iunie, după perioada de post.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Tradiții, Obiceiuri
De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, 260.000 de români îşi serbează onomastica. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel mai este denumită popular și SânPetru de Vară și aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Cei doi apostoli sunt pomeniţi împreună pentru ca au murit în aceeaşi zi, a anului 67. În popor, data de 29 iunie mai înseamnă mijlocul verii agrare şi timpul secerişului.
Tradițiile de Sânpetru spun că cei doi stau în Lună, primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Tot Sfântul Petru este cel care guvernează peste ploaie şi căldură și are puterea de a arunca grindina peste pământ. Dar, înainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rând pentru a o mărunţi astfel încât să nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor. Când tunetele se aud înăbușit înainte de ploaie, se zice că Sfântul Petru a pus la fiert piatra pentru grindină. Popular, Sfântul Petru apare îmbracat în straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite și pescuieşte.
Tot de Sânpetru apar lucuricii, atunci când Sfântul Petru plesnește din bici. Iar când oamenii se îndepărtează de la credință, Sfântul Petru îi pedepsește chemând balaurii și pornind grindina asupra lor.
Potrivit tradițiilor și rânduilelilor bisericești de Sânpetru, femeile dau de pomană pentru sufletele celor morţi. De aceea, sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de Moşii de Sânpetru, adică nouă bătrâni care fac doar lucruri bune şi minuni. Tot de moșii de vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă.
Oamenii nu au voie să lucreze de Sânpetru, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. În ziua Moşilor de Sânpetru, femeile mai dau de pomană şi vase cu vin, lapte şi mâncare gătită. Femeile nu au voie să mănânce mere de Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe morţi.
Calendr creștin ortodox 2019. Perioada când nu se fac nunți
- În toate zilele de post de peste an
- În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora
- În săptămâna lăsatului sec de carne ( 03 martie-09 martie )
- În Postul Sfintelor Paști ( 10 martie-28 aprilie )
- În Săptămâna Luminată ( 29 aprilie-05 mai )
- În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ( 24 iunie-28 iunie) - n.red, în calendar apare ca perioadă de Post data menționată, însă potrivit Doxologia.ro, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe de pe data de 22 iunie 2019.
- În Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august-15 august )
- În postul Nașterii Domnului ( 14 noiembrie-24 decembrie )
- În perioadă de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie-6 ianuarie )
Citește și:
Calendar ortodox mai 2019. Câte sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Florar