Calendar ortodox 2019. Ce trebuie să faci sâmbătă, 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel
Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfintilor Petru si Pavel pe 29 iunie, potrivit calendar ortodox 2019. Afla ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti in aceasta zi pentru a avea parte de noroc si sanatate tot anul.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Miercuri, 26 Iunie 2019, 09:40 | Actualizat: Miercuri, 26 Iunie 2019, 11:23Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Petru și Pavel pe 29 iunie, potrivit calendar ortodox 2019. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi pentru a avea parte de noroc și sănătate tot anul.
Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe în fiecare an 29 iunie, după o perioadă de post care variază în funcție de data Sfintelor Paști.
La început, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era ținut doar de către persoanele din cercurile monahale. La scurt timp, acest post a intrat in viața tuturor credincioșilor creștini. Acest post variază în funcție de data Sfintelor Paști, mai exact începe în lunea de dupa Duminica Tuturor Sfinților.
Pe aceeași temăSfântul Apostol Petru este fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. Acesta s-a nascut in Betsaida Galileei și a primit numele de Chifa (piatră) de la Mântuitor. Sf Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Romă. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Pavel provine din neamul Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliel. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfântă Scriptură. A fost decapitat din poruncă împăratului Nero, în anul 67.
Calendar ortodox 29 iunie. Tradiții și obiceiuri de Sf Petru și Pavel
De ziua Moşilor de Sânpetru, femiele dau de pomană oale cu apă și colaci pentru sufletele celor adormiți. În această zi femeile mai dau de pomană vase cu vine, lapte şi mâncare gătită, vase care se împodobesc deseori cu flori şi cireşe.
Pe 29 iunie, femeilor le este interzis să toarcă deoarece se crede că toți colacii dați de pomană de vor întoarce de la morți.
În popor se spune că dacă tună şi fulgeră, de ziua Sf Petru și Pavel, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi la anul.
Se mai spune că oamenii pistruați trebuie să se spele cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, pentru ca pistruii să nu se înmulțească.