Moșii de iarnă. Cea mai puternică rugăciune pentru Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă. De ce morții se pomenesc doar Sâmbăta și ce rugăciune se spune. Află ce tradiții trebuie să respecți în prima Sâmbătă din Postul Paștelui.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 01 Martie 2019, 08:59 | Actualizat: Vineri, 01 Martie 2019, 09:00- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Moșii de iarnă. De ce morții se pomenesc doar Sâmbăta și ce rugăciune să spui. Află ce tradiții trebuie să respecți în prima Sâmbătă din Postul Paștelui.
Suntem la un pas de intrarea în Postul Paștelui, cel mai aspru post din an, astfel că prima sărbătoare de dinaintea Postului Mare va fi în sâmbăta pomenirii morților, denumită popular Moșii Iarnă sau Moșii de Piftie.
Conform tradiției, în Sâmbăta Morților se fac parastase pentru cei adormiți, se spun rugăciuni și se dau de pomană anumite alimente pentru ca sufletul celui trecut în neființă să fie mulțumit. De asemenea, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
De ce morții sunt pomeniți doar Sâmbăta
Pe lângă aceste rânduieli, o altă tradiție este ca pomenirea morților să se facă mereu într-o zi de sâmbătă. V-ați întrebat vreodată de ce? Motivul își are loc în Sfânta Scriptură, unde această a șasea zi din săptămână este considerată ziua pogorârii Domnului la iad, când a avut loc ridicarea celor adormiți spre înviere. De aceea, parastasele se fac sâmbăta, iar de asta amintesc și cântările de la slujba Vecerniei și Utreniei sâmbetelor din Octoih, în care sfinții sunt preamăriți, iar pentru morți se fac rugăciuni speciale.
Despre ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și ce tradiții urmează a fi respectate îm această zi care pică pe 10 martie (Postul Paștelui se desfășoară între 11 martie și se termină pe 27 aprilie), am scris, detaliat, aici. În continuare, te informăm ce rugăciune se spune în Sâmbăta Morților.
Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
sursa foto: infobotosani