Reteta de profesionisti: scoici St.Jaques cu dovleac
Invata sa gatesti acasa ca la restaurant. Piureul de dovleac si salata calda pot fi facute cu o zi in urma si reincalzite chiar inainte de a fi servite.
Publicat: Vineri, 01 Iulie 2011, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 18:39Ingrediente:
6 scoici St. Jaques (scallops) mari (se gasesc la Metro), preparate si taiate
2 linguri ulei de masline
PENTRU PIURE
50g de unt
partea mai bombata a unui dovleac de placinta, curatata de coaja si seminte, apoi taiata in cuburi
75ml supa de pui
1 lingurita de parmezan ras
PENTRU SALATA CALDA
jumatatea de sus a dovleacului, curatata de coaja
2 linguri ulei de masline
150g de bacon, taiat in bucati mici
1 ceapa rosie mica, tocata marunt
1 lingura de capere
1 lingura otet de Sherry
2 linguri de chives tocate marunt
Preparare:
• 1. Pentru a face piureul, incalzeste untul intr-o craticioara mica si adauga dovleacul. Caleste-l la foc mic timp de 5 minute, apoi adauga supa. Acopera si fierbe incet 10-12 minute, pana ce dovleacul devine foarte moale.
• 2. Ia dovleacul de pe foc si adauga parmezanul. Folosind un blender de mana sau un robot de bucatarie, mixeaza dovleacul pana ce compozitia devine fina, apoi trece-o printr-o sita, intr-o alta cratita. Asezoneaza cu sare si piper si pune-o deoparte.
• 3. Pentru a face salata calda, taie dovleacul ramas in forma de bloc, apoi taie-l in cuburi cu latura nu mai mare de 1cm. Incalzeste jumatate din ulei intr-o tigaie nonaderenta. Prajeste dovleacul timp de 10 minute, pana ce devine moale si rumen, apoi pune-l intr-o farfurie.
• 4. Pune tigaia inapoi pe foc si prajeste usor baconul, timp de 10 minute sau pana ce devine rumen si crocant. Adauga ceapa si mai prajeste-o 2 minute, pana cand se inmoaie, apoi adauga caperele si dovleacul, presara deasupra otet de Sherry si amesteca totul timp de 1 minut. Ia salata calda de pe foc, adauga chives si restul de ulei, apoi pune totul intr-un bol si pastreaza-l cald.
• 5. Cum sa prepari scoicile St. Jacques: 1 Deschide scoica folosind un cutit cu lama plata si dura. 2 Pentru a scoate scoica din cochilie, deschide-o si taie carnea cu grija, punand-o apoi intr-un bol. 3 Indeparteaza apoi „sacul negru". Partea portocalie este comestibila, dar nu tuturor le place, asa ca poti sa o scoti, cu tot cu muschiul de care este legata. 4 Taie scoicile in doua, pe orizontala, astfel incat sa ai doua discuri de carne.
• 6. Asigura-te ca vei avea scoicile la indemana, pentru ca va trebui sa te misti repede in timp ce le gatesti. Curata tigaia, pune-o inapoi pe foc si picura inca putin ulei. Cand acesta s-a incins, asaza cu grija scoicile, una cate una, in sensul acelor de ceasornic, incepand cu ora 6, astfel incat sa-ti amintesti pe care ai pus-o prima.
• 7. Scoicile St. Jacques au un timp de gatire foarte scurt, asa ca atunci cand ai pus-o pe ultima in tigaie, prima este deja rumena si gata sa fie intoarsa. Intoarce toate scoicile, mai lasa-le un minut pe foc, apoi transfera-le pe un servet de hartie, care sa absoarba uleiul. Cu salata si piureul calde inca, esti gata sa aranjezi farfuria.
• 8. ARANJEAZA PE FARFURIE CA UN PROFESIONIST 1 Asaza jumatate din salata calda pe mijlocul fiecarei farfurii. 2 Suprapune 6 bucati de scoica peste salata. 3 Foloseste o lingura pentru a intinde piureul pe marginea farfuriei. 4 Stropeste totul cu putin ulei de masline; acum e gata de prezentare.
Citeste si Good Food!