Antena

Agenți de creștere pentru aluaturi. Cum se întrebuințează și prin ce se deosebesc.

Cu toții folosim în bucătărie agenți de creștere pentru aluaturi, dar este important să știm și cum să-i folosim corect, care sunt diferențele dintre aceștia și care sunt reacțiile lor benefice pentru aluaturi. De aceea am apelat la specialiști în cofetărie și panificație pentru lămuriri.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Martie 2020, 16:05 | Actualizat: Luni, 30 Martie 2020, 16:31
Agenți de creștere pentru aluaturi

Cei mai cunoscuți agenți de creștere pentru aluaturi sunt: drojdia de pâine, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de amoniu.

Agenții de creștere pentru aluaturi se împart, de fapt, în două categorii: naturali și chimici.

Drojdia este un agent natural, pe când praful de copt, bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de amoniu sunt chimici.

Aceștia din urmă sunt utilizați pentru creșterea și frăgezirea aluaturilor pentru prăjituri, pe când drojdia se întrebuințează pentru dospirea aluaturilor de panificație, dar și la fermentarea unor băuturi.

Drojdia

Drojdia de panificație, este un organism viu, format din miliarde de celule cu rol în descompunerea glucidelor simple, adică a zaharurilor. Activitatea celulelor de drojdie în prezența zaharurilor din aluat are ca rezultat dospirea, sau creșterea aluatului.

Dacă glutenul din făină are un rol în procesul de frământare,a aluaturilor, drojdia are rol în dospirea acestora, adică fermentare.

Prin fermentare, drojdia transformă zaharurile din aluat, în dioxid de carbon, ceea ce duce la formarea unor bule de aer în aluat și automat la creșterea acestuia în volum, atât în timpul dospirii, cât și a tratamentului termic.

Drojdia se folosește atât în stare proaspătă, cât și în stare uscată.

De obicei, la aluaturi se preferă drojdia proaspătă, dar drojdia uscată are avantajul că poate fi adăugată direct în făină, scutind astfel timpul necesar dospirii.

Foarte important este respectarea cantității de drojdie într-o rețetă, dar și a timpului de fermentare, așa cum o recomandă producătorii!

Adăugând o cantitate mai mare de drojdie, aceasta grăbește procesul de dospire, dar strică atât gustul pâinii, cât și termenul de valabilitate. De asemeni, un timp mai mare de dospire paote să diminueze creșterea acestuia în timpul tratamentului termic, iar aluatul nu va mai fi unul aerat.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină care, în amestec cu un ingredient umed și acid: oțet, zeamă de lămâie, iaurt, reacționează și produce dioxidul de carbon necesar creșterii aluaturilor.

Această reacție are loc imediat ce se combină cele două ingrediente, iar aluaturile, în comparație cu cele în care se folosește drojdia, necesită coacere imediată, altfel efectul dispare. Reacția se continua și la tratamentul termic, iar aluaturile vor crește și se vor coace.

Bicarbonatul de amoniu

Bicarbonatul de amoniu, în termini populari amoniac, este un agent chimic de creștere mai puțin folosit față de drojdie, bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Se folosește, de obicei, la prepararea foilor pentru prăjituri, la blaturi subțiri și la fursecuri de mici dimensiuni deoarece gazele rezultate la coacere se elimină greu din aluaturile depuse în straturi groase, alterând gustul preparatului. Gazele degajate la coacere se evaporă repede din aluaturile întinse în strat subțire, lăsând aluatul fără gust specific de amoniac.

Amoniacul este folosit în special, la prepararea turtei dulci și a fursecurilor crocante. Deoarece reacționează cu aerul și se evaporă, trebuie păstrat în recipiente închise ermetic.

Pe aceeași temă

Praful de copt

Praful de copt are in compozitia lui o parte de bicarbonat de sodiu, dar și un acid cristalizat ambele amestecate cu amidon, pentru stabilizare.

Praful de copt actioneaza după ce ajunge la temperatura cuptorului cand elibereaza dioxidul de carbon.

În combinație cu apă, lapte, sau alte ingrediente lichide, praful de copt intră în reacție, eliberând dioxidul necesar pentru crearea acelor goluri, bule de arer care dezvoltă aluatul.

Spre deosebire de drojdie, ca și la bicarbonat, cu praful de copt trebuie să se lucreze mai rapid, întrucât dioxidul de carbon se evaporă imediat și aluatul scade în volum.

Există, mai nou, formule chimice pentru praf de copt care conțin două substanțe ce reacționează la temperaturi diferite: una reacționează la temperatura camerei, conferind aluatului un aspect spumos, iar cea de-a doua la temperaturi înalte, adică în timpul coacerii, ducând la o creștere în volum a aluatului. Formula tradițională de praf de copt cu dublă acțiune conține un amestec de acid tartaric și bicarbonat de sodiu. Prin adăugarea unei mici cantități de amidon de porumb în praful de copt, amestecul a devenit mai stabil în condiții de umezeală.

Whatsapp LinkedIn
agenti de crestere pentru aluaturi praf de copt drojdie bicarbonat de sodiu bicarbonat de amoniu amoniac
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul... Libertatea.ro
În ce zile nu se spală în perioada aceasta. "Suntem în secolul 21... Mai stați să vă... Ziare.com
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase HelloTaste.ro
Locul din România în care va fi construit un viaduct spectaculos. Costurile se ridică la sute de milioane de lei Antena3.ro
Bacteriile de pe Stația Spațială Internațională au suferit mutații. S-au transformat în ceva ce nu a fost... useit
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Pască tradițională cu multă brânză și stafide. Ceva mai gustos nu ai mâncat, cum se prepară Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
O româncă a bătut cale lungă, 2.500 km, tocmai din Elveţia, ca să trăiască miracolul Învierii la Iaşi. Ce a... Observator
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament MediCOOL
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți HelloTaste
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica... ProSport
ANM: Cum va fi vremea de Paște. Ploi în jumătate de țară, soare în cealaltă Gandul
Ce a putut să cumpere această tânără cu 50 de lei dintr-un supermarket din Vama Veche: 'Să nu cumva să vreţi... CanCan
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face DeParinti
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un... ZUTV
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum UseIT
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Hello Taste
Ultimele știri
Lasă-mă, îmi place! Camera 609, rezumat episoadele 33 și 34, sezonul 2, din 3 mai. Tatăl Evei se întoarce în viața ei
Telefonul înregistrează tot ce vorbești, fără să știi. Metoda prin care poți dezactiva microfonul mobilului
Prețul cu care a ajuns să se vândă o bucată de porumb în Vama Veche. Nu contează că e fiert sau copt
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Cum arată clasamentul publicului. Cine sunt Mama, Fata și Băiatul Săptămânii
Cum arată acum și cu ce se ocupă fosta soție a lui Răzvan Simion. Diana s-a recăsătorit
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Cine intră la cursa de eliminare alături de Alexandru
Filmele lunii mai în AntenaPLAY. Vezi SuperNova, Maria, regina României și Checkmate chiar acum
Fructul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște! Îmbunătățește digestia și previne balonarea
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Rezultatul cursei de eliminare dintre Adriana și Iuliana. Ce a votat publicul
Britney Spears, desculță și înfășurată doar într-o pătură, a ieșit pe străzi. Artista a avut nevoie de ajutorul medicilor
Mai multe