Până când se ciocnesc ouăle roșii de Paște. Ce spune tradiția
Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Paște este să ciocnești ouă roșii. Iată până când se păstrează acest obicei!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Mai 2024, 11:09 | Actualizat: Marti, 07 Mai 2024, 12:16Sărbătoarea Învierii Domnului este asociată cu multe obiceiuri și superstiții, iar să ciocnești ouă roșii este una dintre cele mai respectate tradiții în țara noastră. Iată de unde a pornit acest obicei, dar și până când se ține!
Pe aceeași temăDe ce se ciocnesc ouă de Paște
Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus Hristos. Potrivit acestora, pe când Mântuitorul era răstignit pe cruce, Sfânta Maria, venind să-l vadă, i-a adus ouă, care s-au colorat cu sângele scurs din rănile Sale, sub cruce.
Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coș cu ouă. Însă, aceştia au început să îl chinuie şi mai tare pe Iisus, iar Maria a pus coșul la picioarele Lui. Ouăle s-au înroșit de la sângele care curgea pe picioarele Mântuitorului, iar El i-a spus Mariei: „De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”. De atunci, creștinii vopsesc ouăle roșii, an de an, devenind unul dintre cele mai puternice obiceiuri ale sărbătorii Pascale.
Pe aceeași temăPână când poți ciocni ouăle roșii de Paște
Ouăle de pe masa de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea sa din morţi. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se salută, creştinii îşi spun: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”.
Ciocnitul ouălor este un ritual așteptat cu nerăbdare de toți, indiferent de vârstă. În primele trei zile de la Înviere, adică în Duminica Paștelui, luni și marți, este bine să se ciocnească ouăle roșii în fiecare zi, înainte de masă.
Cine fierbe multe ouă roșii de Paște, poate să ciocnească ouă și să le mănânce în familie până la Înălțarea Domnului, timp de 40 de zile de la Înviere, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Sărbătoarea Înălțării Domnului reprezintă momentul în care, în prezența apostolilor, Iisus a fost ridicat la Cer de pe Muntele Măslinilor. Din această zi, credincioșii nu vor mai spune „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”, ci salutul se va schimba în „Hristos S-a Înălțat, Adevărat S-a Înălțat”.
În ziua de Înălțare, se vopsesc din nou ouă roșii și se împart alături de alte preparate culinare specifice sărbătorii.
În unele zone, ciocnitul ouălor are și niște etape importante. Potrivit superstițiilor, în prima zi de Paște, ouăle se ciocnesc doar cap în cap, în a doua zi, cap cu dos, iar în a treia zi, dos în dos.
Din bătrâni se crede că din primul ou ciocnit în ziua de Paște trebuie să mănânce toți ai casei. Se spune că în acest fel vor române pentru totdeauna împreună. Se mai zice că, dacă ai nimerit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paște, urmează să te căsătorești curând, potrivit Revista Viva.